Ministrul Sănătăţii: "Ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul". "Tarifele" din Cluj

Ministrul Sănătăţii: "Ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul". "Tarifele" din Cluj

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că problema mitei din spitale persistă, fiind vorba despre un fenoment "intrat în sânge". Aceste declaraţii vin în contextul în care există o platformă online unde românii notează "tarifele" practicate în spitalele din ţară. La Cluj pornesc de la câteva sute de lei şi pot depăşi 1.000 de euro. 

„Nu am rezolvat problema şpăgii. Chiar astăzi citeam nişte elemente legate de faptul că există spitale unde se mai dă şpagă. Cred că ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul”, a spus ministrul Sănătăţii. Pintea precizează că, deşi în unele spitale există chestionare prin care pacienţii pot evalua în mod anonim calitatea serviciilor prestate, nu toţi pacienţii au încredere în acestea.

Săptămâna trecută, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, a făcut public un raport privind corupţia din sistemul de sănătate, precizând că s-au identificat cinci domenii de manifestare a corupţiei din acest sistem: achiziţii publice, servicii medicale, bugetarea unităţilor spitaliceşti, accesul personalului în sistemul medical şi autorizarea farmaciilor.

"În completarea studiului, pot să vă spun că au fost investigate, de asemenea, nu doar persoanele/ funcţionarii care au lucrat în sistemul de sănătate, ci şi persoanele juridice (companii, firme) care au dat mită sau alte foloase ilegale în cadrul achiziţiilor publice din sănătate, fiind solicitate în anumite investigaţii chiar şi măsuri preventive.

O abordare pro activă din partea administraţiei publice pentru împiedicarea producerii actelor de corupţie, creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie pot duce la diminuarea corupţiei în România", spune procurorul-şef al DNA.

Kovesi a explicat că acest fenomen nu poate fi eliminat doar prin anchete, fiind necesară schimbarea unor proceduri şi introducerea unor mecanisme de control.

Piaţa "şpăgilor" în spitalele din Cluj

Organizaţia nonguvernamentală Funky Citizens a lansat o platformă online prin care își propune să ofere o hartă a șpăgii practicate în spitalele publice din România. Pe hartă figurează şi Clujul. Mai multe detalii AICI.

Comenteaza