Mit sau realitate? Apa de gură poate fi eficientă împotriva COVID-19

Mit sau realitate? Apa de gură poate fi eficientă împotriva COVID-19
| Foto: medlife.ro

Noul coronavirus (COVID-19) poate fi „dezactivat“ cu ajutorul unor anumite tipuri de apă de gură de pe piaţă, susțin oamenii de știință din Germania.

Un studiu realizat de către cercetătorii de la Ruhr-Universität din Bochum susţin că trei clătiri ale cavităţii bucale cu opt tipuri de apă de gură disponibile pe piață ar elimina virusul în totalitate.

Pe lângă spălarea periodică a mâinilor şi purtarea unei măşti de protecţie, există mai multe metode pentru a reduce riscul de a contacta virusul Sars-CoV-2. Acum, oamenii de ştiinţă susţin că gargara cu apă de gură ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de îmbolnăvire.

În cadrul studiului, echipa a testat efectele a opt tipuri de apă de gură disponibile în farmacii, în special în cele din Germania. Fiecare apă de gură a fost amestecată cu particule de virus din laborator, precum şi cu o substanţă care imită saliva. Apoi, acest amestec a fost agitat timp de 30 de secunde.

Rezultatele au arătat că toate cele opt clătiri ale cavităţii bucale au fost eficiente pentru reducerea infectării, trei clătiri fiind atât de eficiente încât virusul nu a putut fi detectat după cele 30 de secunde de agitare.

Deşi acest lucru este promiţător, cercetătorii subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a testa dacă apar aceleaşi efecte în afara laboratorului.

Toni Meister, unul dintre cercetători, a explicat: „Gargara cu apă de gură nu poate elimina producerea de viruşi în celule, dar ar putea reduce infectarea pe termen scurt prin intermediul cavităţii bucale, care are cel mai mare potenţial de infectare. Acest lucru ar putea fi util în anumite situaţii, cum ar fi la dentist sau în timpul îngrijirii pacienţilor cu Covid-19”, a declarat omul de știință, potrivit Mediafax.

Totuşi, experţii care nu au fost implicaţi în studiu avertizează că igiena orală nu este suficientă pentru protecția împotriva COVID-19.

Comenteaza