Modificări în spitale: Preoţii şi rudele pacienţilor cu COVID vor avea acces la ATI

Modificări în spitale: Preoţii şi rudele pacienţilor cu COVID vor avea acces la ATI

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunțat că preoţii şi rudele pacienţilor cu COVID-19 vor putea intra în secţia ATI.

Vlad Voiculescu a avut o întâlnire cu reprezentanţii cultelor la Ministerul Sănătăţii referitoare la modificarea ordinului de ministru care reglementează accesul preoților la pacienţii cu COVID-19 care sunt internaţi în spital, dar şi despre organizarea înmormântărilor celor care pierd lupta cu boala.

"Ordinul de ministru este în lucru în acest moment. (...) Va conţine toate modificările care au fost solicitate de către reprezentanţii cultelor. Va conţine de asemenea câteva modificări, câteva reglementări suplimentare pe care Ministerul Sănătăţii le consideră necesare. Vorbim despre măsuri de protecţie. (...) O reglementare valabilă de aproape un an de zile. Este vorba despre protejarea sănătăţii oamenilor şi anume a celor care sunt implicaţi direct în tot ce întâmplă înainte de înmormântare şi în timpul înmormântărilor. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului şi vor fi de asemenea câteva reguli care trebuie respectate. Vorbim despre accesul preotului în spital, respectiv al pastorului în spital la pacienţii care au nevoie", a spus ministrul Vlad Voiculescu după întâlnirea cu reprezentanţii cultelor.

Acesta a afirmat că, pe lângă preoți, vor avea acces în spital și rude ale pacienților. Conform ministrului, la bolnav va putea intra persoana desemnată la internare, în cazul în care acest lucru a fost posibil, iar dacă nu, rudele de gradul I şi II, însă "s-ar putea să fie chiar mai vast".

"De asemenea, faţă de solicitările cultelor avem în vedere lucrul acesta şi pentru aparţinători, cu respectarea unor reguli foarte stricte. Credem că este bine ca pacienţii care au nevoie de susţinere să o primească atât din partea reprezentanţilor cultelor, cât şi din partea unui aparţinător. (...) Mai departe, pentru cei care vor să îşi ia adio de la cei dragi încercăm să facem în aşa fel încât în condiţii de siguranţă acest lucru să fie posibil", a precizat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a spus că ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial cel târziu luni.

"Vom avea ordinul semnat mâine. Cel mai probabil fie mâine, fie luni cel târziu îl vom avea în Monitorul Oficial", a precizat Voiculescu.

Comenteaza