Foto Munca pe o secţie ATI din Cluj cu miza, viaţa pacienţilor: "E mai mult decât o slujbă. E o vocație"

Munca pe o secţie ATI din Cluj cu miza, viaţa pacienţilor: "E mai mult decât o slujbă. E o vocație"
Munca pe o secţie ATI din Cluj: "E mai mult decât o slujbă. Este o vocație"
Munca pe o secţie ATI din Cluj: "E mai mult decât o slujbă. Este o vocație"
Munca pe o secţie ATI din Cluj: "E mai mult decât o slujbă. Este o vocație"

Ce presupune o zi obișnuită într-un spital de complexitatea SCJU Cluj-Napoca? Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca ne arată o parte din volumul de muncă și responsabilitatea în pandmie a celor din linia întâi din secțiile de ATI.  

"V-ați întrebat vreodată ce presupune o zi obișnuită într-un spital de complexitatea SCJU Cluj-Napoca? Ne dorim să ne cunoașteți mai îndeaproape, tocmai de aceea vă invităm să urmăriți o serie de materiale informative despre activitatea noastră.

Începem astăzi cu secțiile de anestezie și terapie intensivă. Pandemia COVID-19 a adus în atenția opiniei publice importanța vitală pe care secțiile de terapie intensivă o au în interiorul spitalelor. Cu toate acestea, indiferent de condițiile epidemiologice, activitatea acestor secții rămâne mereu complexă, iar miza este, de cele mai multe ori, viața pacienților internați.

Secțiile și compartimentele noastre de terapie intensivă (9 în total) realizează toate tipurile de monitorizare și toate procedurile existente, specifice specialității, la standarde europene.

Monitorizarea hemodinamică avansată, epurarea renală continuă, filtrarea citokinelor și endotoxinelor sunt proceduri care se realizează de rutină. Indiferent că este vorba de dializă, plasmafereză, suport hepatic extracorporeal (așa numita „dializă hepatică”) sau oxigenarea extracorporeală putem oferi pacienților noștri toate îngrijirile de care au nevoie.

În contextul COVID-19, secțiile de terapie intensivă au trecut printr-un proces de acomodare, care a însemnat modificarea circuitelor, creșterea capacității de spitalizare sau implementarea unor noi protocoale. Spre exemplu, Secția Clinică ATI I și Secția ATI (Clinicilor, nr. 4-6) tratează, anual, aproximativ 2000 de pacienți.

Volumul de muncă și responsabilitatea sunt, indiscutabil, mari, însă întrebați fiind de ce și-au ales specialitatea anestezie și terapie intensivă, atât Conf. Dr. Cristina Petrișor (medic șef ATI I), cât și Dr. Dan Dîrzu (medic șef Secția ATI ) ne-au răspuns răspuns similar: „pentru mine, e mai mult decât o slujbă. Este o vocație pe care o exercit ca pe o necesitate vitală”. 

Comenteaza