Negocieri eşuate la Ministerul Sănătăţii pe tema gărzilor suplimentare. "Muncim peste limita umană cu putinţă şi riscăm să facem greşeli"

Negocieri eşuate la Ministerul Sănătăţii pe tema gărzilor suplimentare.
Conducerea Federaţiei Sindicale Hipocrat a discutat miercuri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în privinţa gărzilor suplimentare din spitale, care de la 1 august ar trebui să fie realizate în baza unui contract, însă în urma negocierilor nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Negocierile dintre sindicate şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în legătură cu semnarea contractelor privind gărzile suplimentare efectuate în spitale nu au ajuns la nicio concluzie, iar de la 1 august, sistemul s-ar putea confrunta cu o criză acută de personal medical în spitale, dacă medicii refuză să semneze contractul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a declarat, miercuri, în urma discuţiilor, că se face tot posibilul să se ajungă la o soluţie.

„Am avut o discuţie care din punctul tuturor de vedere cred că a fost constructivă. S-au discutat propuneri şi sugestii concrete făcute de reprezentanţii medicilor, urmează să anunţăm în cursul zilei de miercuri calendarul următoarelor întâlniri, ne străduim să rezolvăm problema. Ministerul Sănătăţii este ferm de părere că situaţia nu este normală şi că trebuie să se ajungă la o soluţie pentru a face sistemul de gărzi suplimentare funcţional şi la parametri care să asigure satisfacţia medicilor. În momentul în care vom avea toate propunerile de modificare a unor acte normative, le vom comunica sindicatelor şi opiniei publice. Lucrăm cu motoarele turate la maximum ca să rezolvăm problema", a declarat Colintineanu. În ceea ce priveşte sindicatele, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, Ion Cotojman, spune că ministerul nu îşi face treaba.

„Am avut o întâlnire informală cu secretarul de stat Monica Althamer, în care am prezentat problemele sistemului. Promisiunea este că în zilele următoare ne vom întâlni pentru a găsi soluţii. (...) Sună puţin a dezorganizare în interiorul ministerului, departamentele din minister care sunt specializate şi responsabile de acest lucru nu şi-au făcut treaba", a spus Cotojman.

La rândul său, medicul Eufrosina Brătoi, liderul sindicatului medicilor din Slatina, atrage atenţia că medicii muncesc peste limita umană cu putinţă şi riscă să facă greşeli.

„Am venit să anunţăm că doctorii noştri nu mai vor să facă muncă patriotică fiindcă e lege, nu poţi să depăşeşti norma de lucru. Nu cred că doctorii vor semna contractele. Gândiţi-vă că, lucrând câte 24 de ore şi apoi rămânând în continuare să operezi, să lucrezi, poate vine un caz grav, nu mai ai aceeaşi energie şi luciditate ca atunci când eşti odihnit. Fără să vrei, poţi să greşeşti fiindcă eşti om şi tot tu răspunzi", a spus Brătoi.

Vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat, Eleodor Cârstoiu, spune că aşteaptă scuze din partea ministerului pentru abuzurile de până acum.

„Aşteptăm din partea Ministerului Sănătăţii o reacţie la abuzurile care s-au produs în toţi aceşti ani împotriva cadrelor medicale. Medicii au fost obligaţi să lucreze peste limita normală acceptabilă, aşteptăm scuze din partea Ministerului Sănătăţii pentru abuzurile care s-au produs împotriva medicilor, scuze pentru pacienţii care au avut de suferit datorită faptului că au fost trataţi de medici abuzaţi, obosiţi şi ajunşi la limita puterilor fizice. Situaţia din Sănătate este dramatică, după 1 august, vor fi zone în ţară unde medicii vor refuza să semneze aceste contracte din cauza epuizării fizice şi intelectuale. Este nevoie de medici tineri în sistem şi credem că este prioritar să aducă medici tineri în sistem, nu să-i lăsăm să părăsească România", a spus Cârstoiu. El a explicat că de la 1 august, cele mai mari probleme vor fi la Spitalul Judeţean Constanţa, la secţia de Neurochirurgie, unde sunt doar cinci medici. „Am vorbit cu colegii, vor face o gardă care este obligatorie şi mai fac o gardă la care nici măcar nu aşteaptă plată, dar au spus că mai mult de atâta nu mai pot fizic să facă. La ora actuală ştiţi bine că, cel puţin în weekend, sunt un milion de oameni la mare, situaţia este epuizantă şi nu s-au luat măsuri să fie suplimentat cu personal medical, în perioada sezonului estival", a mai spus Cârstoiu.

Cătălin Dudu, chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, spune că lucrează şi 36 de ore în continuu, fără odihnă. „Dacă contractul va prevede lucruri care pe noi ne satisfac, sigur că o să-l semnăm fiindcă suntem medici şi vrem să facem grăzi, dar dacă acest contract ne va nemulţumi, atunci cu siguranţă nu ne poate obliga să semnăm. Maximum de ore pe care nu numai eu, ci toţi colegii mei lucrează, poate ajunge uşor până la 36 de ore. Eu am trei gărzi într-o săptămână la două zile. Conform legii actuale, un medic nu poate să facă mai mult de opt gărzi, pentru că nu poate să depăşească 139 de ore pe noul contract. Într-o gardă avem în jur de 40-50 de pacienţi", a spus chirurgul.

Peste 2.700 de medici au anunţat că nu mai vor să efectueze gărzi suplimentare de la 1 august, dată la care gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute pe baza unui contract.

 

 

Comenteaza