Niciun caz cu variola maimuței, în ultima săptămână. 6 persoane au fost vaccinate

Niciun caz cu variola maimuței, în ultima săptămână. 6 persoane au fost vaccinate

Ministerul Sănătăţii a transmis, luni, că, în ultima săptămână, nu a fost confirmat niciun nou caz de variola maimuţei.

“În ultima săptămână, în România, nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuţei”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţii.  

Sursa citată a precizat că, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în total 6 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuţei. 

Până în prezent, în România au fost înregistrate un număr de 40 cazuri de îmbolnăvire cu variola maimuţei. 

Care sunt simptomele și cum se transmite

Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament.

Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile, iar simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Boala se poate fi mai severă în cazul copiilor de vârste mici, a femeilor însărcinate sau a persoanelor cu boli cronice, al căror organism nu produce o reacție imunitară adecvată.

Variola maimutei se transmite prin contact direct prelungit cu o persoană care este infectată cu acest virus sau printr-un contact prelungit cu obiecte contaminate ale acesteia.

Virusul poate pătrunde în organism prin pielea lezată, tractul respirator, ochi, nas sau gură, dar și prin contact direct cu fluide corporale. De asemenea, variola maimuței se poate transmite între oameni și prin picături din tuse sau strănut, însă doar în cazul unui contact prelungit și de la o distanță redusă.

Comenteaza