Nou studiu despre rapelurile vaccinurilor anti-COVID. Ce arată datele

Nou studiu despre rapelurile vaccinurilor anti-COVID. Ce arată datele

Oamenii de ştiinţă spun că rapelurile vaccinurilor anti-COVID, care nu au fost adaptate la varianta Omicron, sporesc în continuare protecţia împotriva formelor grave de boală.

Primele vaccinuri Covid-19 sunt încă utile pe termen scurt - este concluzia unui studiu francez publicat marţi.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, rapelurile vaccinurilor Pfizer şi Moderna, care nu au fost adaptate la varianta Omicron, sporesc în continuare protecţia împotriva formelor grave, inclusiv împotriva formelor recente, relatează tf1info.

"Dozele de rapel au crescut protecţia împotriva riscului de spitalizare", au confirmat cercetătorii, a căror lucrare a fost redactată sub egida Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Franţa.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au comparat starea de vaccinare a pacienţilor spitalizaţi pentru COVID între iunie şi octombrie 2022 cu cea a unui grup de persoane care nu fuseseră spitalizate.

Primul rezultat a fost că vaccinurile, care în curând ar putea să nu mai fie obligatorii pentru personalul medical, au rămas eficiente împotriva riscului de spitalizare, chiar şi în faţa Omicron.

Acest lucru este valabil pentru persoanele care au primit doar primele două doze, iar protecţia creşte şi mai mult prin rapeluri: eficacitatea împotriva spitalizărilor este estimată la 45% după o primă doză, la 56% pentru o a treia doză şi la 75% după o a patra sau a cincea doză.

Cu toate acestea, efectul acestor rapeluri scade rapid în timp. După şase luni, există puţine diferenţe în comparaţie cu persoanele care au fost vaccinate o singură dată, afirmă autorii al căror studiu nu a fost încă publicat într-o revistă ştiinţifică.

Comenteaza