Numărul cazurilor de gripă, în creştere la Cluj

Numărul cazurilor de gripă, în creştere la Cluj
În ultimele două săptămâni, la Cluj au fost confirmate nouă cazuri de gripă, în condiţiile în care în luna ianuarie nicio persoană nu a fost luată în evidenţa DSP Cluj cu această afecţiune.

În prima jumătate a lunii februarie, la Direcţia de Sănătate Publică au fost înregistrate nu mai puţin de nouă cazuri de gripă, opt dintre acestea în perioada 1-7 februarie. "DSP Cluj caracterizează saptămâna 5 prin activitate gripală sporadică", se arată în documentul în care sunt centralizate infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare. Comparativ cu statisticile din 2015 pentru aceeaşi perioadă, numărul cazurilor de gripă s-a dublat.

În ceea ce priveşte virozele respiratorii, numărul acestora a ajuns în prima săptămână a lunii la 1830 (în scădere faţă de anul trecut), în timp ce în a doua săptămână au fost înregistrate 1692 de cazuri; pe de altă parte, numărul cazurilor de pneumonii în primele două săptămâni ale lunii februarie au fost de 393, respectiv 408.

"Sunt mai multe cazuri decât anul trecut, dar e sezon de gripă. De acum încolo o testările vor fi mai reduse pentru că deja avem confirmarea că virusul gripal circulă în zona noastră şi atunci nu vom cheltui decât pentru cazurile severe; asta e o metodologie de lucru în momentul în care ai dovada că circulă virusul se vede şi pe site-ul nostru şi al INSP-ului", a precizat Mihai Moisescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj. În plus, toate cazurile au fost depistate la persoane nevaccinate, mai spun reprezentanţii DSP Cluj.

La Cluj, distribuirea dozelor de vaccin a început în luna octombrie. Conform informațiilor oferite la acel moment de şeful Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, în judeţ ar fi necesare 53.000 de doze, raportat la datele furnizate de medicii de familie şi spitale, conform centralizărilor din sistem.

Clinic, gripa se manifestă prin febra mai mare de 38°C, tuse uscată iritativă, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău şi oboseală. Grupele considerate cu risc crescut de a contacta gripă sunt persoanele cu boli cronice, gravidelor, copiii, bătrânii şi personalul medical.

Comenteaza