Numărul românilor cu diabet, în creștere! Categoria de vârstă care beneficiază de mai multe servicii medicale de prevenție

Numărul românilor cu diabet, în creștere! Categoria de vârstă care beneficiază de mai multe servicii medicale de prevenție

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate arată că, în doar patru ani, numărul de pacienţi diabetici a crescut cu o treime, în România.

”Ştiaţi că într-un interval de 5 ani, din 2018 în 2022, numărul de pacienţi diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651? Cum combatem aceasta tendinţă? Prin prevenţie! În cazul diabetului, depistarea timpurie se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei”, arată reprezentanţii CNAS, miercuri, într-o postare pe Facebook.

"O viață sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. De unde și probabilitatea de a amâna această vizită medicală.
Sănătatea este bunul cel mai de preț pe care îl avem. Investiți în sănătatea voastră prevenind problemele medicale înainte ca ele sa apară printr-o vizită la medicul de familie.", a declarat dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS.

Iată, potrivit CNAS, care sunt serviciile medicale de prevenție la care aveți dreptul, gratuit, dacă tu sau membrii familiei faceți parte din categoria de vârstă 18-39 ani:

  • Hemoleucogramă completă
  • VSH
  • Glicemie
  • Colesterol seric total
  • LDL colesterol

În plus pe lângă acestea, de la 1 iulie au fost introduse noi investigații medicale:

  • Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe
  • TGO
  • TGP
  • Determinarea raportului albumină/creatinină urinară

În ceea ce privește femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigații medicale de prevenție, decontate de CNAS:

  • Senologie imagistică
  • Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani
  • VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecția cu sifilis

În cadrul primei consultaţii, medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei corespunzătoare pentru grupa de vârstă şi sex.

În cel mult 90 de zile de la prima consultaţie, medicul realizează intervenţia individuală privind riscurile modificabile (consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, prevenire accidente, fumat, alcool, droguri, violenţă, depistarea copiilor cu antecedente familiale de depresie, autovătămare deliberată, afecţiuni de sănătate mintală comorbide sau afecţiuni medicale cronice, experienţa unui eveniment negativ major).

Potrivit CNAS, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, sunt 1.028.277 asiguraţi incluşi în programul naţional de diabet zaharat şi 17.762 în programul naţional de boli cardiovasculare.

În trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă 18-39 de ani, medicii de familie au acordat 3.481 consultaţii, cele mai multe în Bucureşti - 959, Timiş - 330, Iaşi - 239, Arad - 139, Constanţa - 127.

În aceeaşi perioadă, au fost efectuate 27.073 analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultaţiilor de prevenţie pentru această grupă de vârstă, dintre care 3.522 - Glicemie, 2.563 - Colesterol seric total, 2.774 - LDL colesterol (cunoscut sub denumirea de colesterol rău, pentru că nivelul crescut al acestuia creşte riscul de a dezovlta afecţiuni cardiovasculare).

Comenteaza