Operaţie reuşită, pacienţi decedaţi. Scandal la un spital din Cluj

Operaţie reuşită, pacienţi decedaţi. Scandal la un spital din Cluj
Două familii ale căror rude au decedat după ce s-au îmbolnăvit de gripă porcină pe parcursul spitalizării în cadrul unei clinici din Cluj acuză personalul medical de apariţia unui focar al bolii chiar în incinta unităţii sanitare.

Familiile pacienţilor Ana Toth şi Viorel Bejan, spitalizaţi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, încearcă să găsească vinovaţi pentru moartea rudelor lor. Ambii bolnavi au decedat după ce s-au îmbolnăvit cu gripă porcină.

Potrivit medicilor de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, cei doi pacienţi au fost operaţi în octombrie anul trecut, respectiv în ianuarie anul acesta. Mai exact, pacienta Ana Toth a fost operată în 19 octombrie 2015 (însă a revenit la spital din cauza unor probleme), iar pacientul Viorel Bejan în data de 12 ianuarie 2016.

Evoluţia gripei a fost asemănătoare în cazul celor doi pacienţi: ambii au fost internaţi în spital în data de 12 ianuarie, iar primele simptome de boală au apărut la circa două săptămâni de la internare. Viorel Bejan suferea de o boală polichistică renală şi făcea dializă de şase ani, iar ideea transplantului părea a fi cea mai bună veste. Bărbatul în vârstă de 52 de ani a fost operat, cu succes, având o evoluţie bună. Câteva zile mai târziu au început să apară primele simptome: frisoane, iar mai apoi febră şi stare generală proastă, mărturiseşte Melania Bejan, soţia acestuia. Femeia susţine că a fost ignorată de personalul medical, care nu îi oferea informaţii legate de starea de sănătate a bolnavului şi care neglija simptomele de care se plângea bolnavul. Ba mai mult, afirmaţiile sale sunt susţinute şi de alţi aparţinători ai unor bolnavi internaţi în spital. "În weekendul 30-31 ianuarie şi noi am avut nevoie de medic, mama se simţea foarte rău, obosea foarte tare, îşi pierdea vocea şi nu am găsit medic de gardă în institut şi nici măcar vreo asistentă, aşa că am reuşit să vorbim numai cu o infirmieră care nu a reuşit să ne aducă un medic", a explicat Iulia Molnar, fiica pacientei Ana Toth. Aceasta a precizat că pentru a sta de vorbă cu profesorul Lucan, a fost nevoită să îşi facă o programare la clinica privată a acestuia. Ana Toth, în vârstă de 64 de ani, se lupta cu aceeaşi boală renală ca şi Bejan, iar din 2014 era nevoită să facă dializă.

În data de 4 februarie, după ce timp de o săptămână starea de sănătate a celor doi pacienţi se degradase zi cu zi, iar aceştia au fost transferaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase. Alături de ei, alţi trei pacienţi cu diagnosticul de gripă au fost transferaţi la rândul lor. Aparţinătorii bolnavilor susţin că ei nu au fost informaţi despre acest transfer, ci au auzit această informaţie aşteptând pe la uşi sau fiind sunaţi chiar de pacienţii aflaţi în stare extrem de gravă. "Deşi am lăsat un număr de telefon în caz de urgenţă, nu am fost informată de niciun cadru medical din spital, nu m-a sunat nimeni. Când am ajuns la clinică am avut un şoc în momentul în care am văzut pe targă pacieţii care erau în pijamalele din spital şi şlapi, asta la începutul lui februarie, când temperaturile erau foarte scăzute şi ei erau scoşi din spital în starea asta", a afirmat Bianca Toth, fiica pacientei. Abia după ce bolnavii au fost mutaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, rudele acestora au fost informate că pacienţii suferă de gripă. La mai bine de două săptămâni după transfer, cei doi bolnavi au pierdut lupta cu viaţa: Viorel Bejan a decedat în 19 februarie, iar Ana Toth în data de 23 februarie. Ceilaţi trei pacienţi diagnosticaţi cu gripă, proveniţi de la ICUTR, au supravieţuit.

"De ce mama noastră a fost în cameră cu o persoană care prezenta simptome clare de răceală (febra, tuse )? (Nu ştim cine era, dar trebuie să existe inregistrări în cadrul ICTUR - este vorba despre perioada 12-25. 01. 2016). De ce mama noastră nu a fost transferată urgent catre o unitate medicală capabil sa o ajute mai mult? A fost transferată catre spitalul de boli infectioase la mult timp de la momentul in care starea ei s-a înrăutăţit vizibil", sunt întrebările pentru care fiicele Anei Toth aşteaptă un răspuns.

Medicii de la ICUTR susţin că după ce pacienţii au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, secţia a fost izolată şi nu au mai apărut cazuri ulterioare. „Infecţia cu virusul gripei nu a avut nicio legătură cu intervenţia chirurgicală. Este o infecţie virală, comunitară, o epidemie, nu este o infecţie intraspitalicească, deci nu au fost infectaţi pentru că acest virus s-a dezvoltat în clinica noastră, ci pentru că, în mod cu totul şi cu totul întâmplător, a fost preluat de unul dintre ei şi dată şi la ceilalţi", a explicat medicul Adrian Bărbos, medic primar ATI în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Rudele celor doi pacienţi care au pierdut lupta cu viaţa acuză unitatea medicală de condiţiile proaste în care sunt îngrijiţi pacienţii. Oamenii susţin că bolnavii stau amestecaţi în secţii şi spun că medicii nu ţin cont că unii pacienţi prezentau simptome clare ale unor boli (tuse, strănut, etc.). În plus, aceştia susţin că în luna ianuarie au fost amânate câteva operaţii tocmai pentru că pacienţii nu erau în starea de sănătate necesară pentru operaţie. Oamenii se plâng de comunicarea deficitară între personalul medical şi aparţinători, dar şi de regulile de igienă care nu se respectă. "Personalul medical iese pe stradă sau la chioşc în aceleaşi haine pe care le îmbracă şi în clinică, mâncarea este adusă din lift într-un oficiu în care se fuma şi erau depozitate materiale de curăţenie, unele paturi din saloane sunt defecte şi le provoacă răni şi vânătăi bolnavilor", susţin aceştia.

În demersul celor două familii de a scoate adevărul la iveală şi de a face dreptate, li s-a alăturat şi Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie Delia Grădinaru, o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată cu scopul de a oferi un real sprijin persoanelor care suferă de insuficienţă renală cronică, dar şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.

"Suntem extrem de îngrijoraţi ca asociaţie, pentru că sunt pacienţi care acuză această instituţie direct şi indirect că a încercat să muşamalizeze apariţia unui focar de gripă porcină la începutul acestui an. Cerem public autorităţilor statului să facă o anchetă la această instituţie şi să verifice care a fost sursa acestui virus care a omorât doi oameni şi cerem măsuri drastice din partea Ministerului Sănătăţii şi chiar a Parchetului împotriva persoanelor care se fac vinovate de omor prin imprudenţă sau de abuz şi neglijenţă în serviciu", a declarat Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie Delia Grădinaru.

În data de 18 aprilie, Melania Bejan a depus o plângere la Colegiul Medicilor Cluj, dar a cerut socoteală şi medicilor de la ICUTR, dar şi reprezentanţilor DSP Cluj. "Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj a demarat o anchetă care este în derulare iar la finalizarea acesteia vom comunica concluziile și măsurile care se impun", se arată într-un comunicat al DSP Cluj.

Comenteaza