Opt vaccinuri ar putea deveni obligatorii pentru înscrierea copiilor la şcoală sau grădiniţă

Opt vaccinuri ar putea deveni obligatorii pentru înscrierea copiilor la şcoală sau grădiniţă
Opt vaccinuri ar putea deveni obligatorii pentru înscrierea copiilor la şcoală sau la grădiniţă, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii. În cazul nerespectarii acestei obligativităţi, atât instituţiile de învăţământ, cât şi direcţiile de sănătate publică sau medicii de familie, respectiv medicii implicati in activitatile de vaccinare ar putea să primească amenzi.

Conform proiectului, înscrierea copiilor în grădiniţe şi scoli, de stat sau private, se va putea face doar dupa prezentarea de catre părinţi a dovezii vaccinarii copilului împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei.

Daca la inscrierea în instituţia de învăţământ, parintele nu va putea prezenta dovada vaccinării complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care sa fie precizate clar datele de recuperare în urmatorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile menţionate anterior, scrie hotnews.ro. În aceeasi perioadă, părinţii vor beneficia de explicaţii si consiliere din partea specialiştilor în privinţa vaccinarii. Dacă nici dupa un an vaccinarea nu va fi completă, copilul nu va mai putea fi înscris, iar directorul instituţiei va avea obligaţia de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare.

Dacă prevederile nu sunt respectate, amenzile pot să ajungă până la 10.000 de lei. Mai exact, autorităţile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copilului vor fi penalizate cu amenzi între 2500 şi 5000 de lei, în timp ce şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii nevaccinaţi la un an de la stabilirea calendarului de recuperare vor primi amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. Direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi scolile care nu suspendă copiii nevaccinaţi în cazul apariţiei unor focare de epidemie vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1000 de lei. Cele mai mari amenzi, cuprinse între 5000 şi 10.000 de lei vizează grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului, direcţiile de sănătate publică care nu asigură păstrarea în condiţii frigorifice adecvate ale vaccinurilor, respectiv medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Comisiile care vor face controale în unităţile de învăţământ vor trebui sa-i consilieze pe parintii copiilor nevaccinati si, daca e cazul, sa sesizeze Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului dacă, până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii mai sus menţionate.

Comenteaza