Pachetul de bază pentru servicii medicale este mai sărac, dar mai bun VIDEO

Pachetul de bază pentru servicii  medicale este mai sărac, dar mai bun VIDEO
Va fi mai sărac în servicii, pliat pe finanţarea slabă a sistemului, însă va pune ordine în haosul din sănătate. Vorbim despre pachetul de bază privind serviciile medicale pentru pacienţi, care, dacă va intra în vigoare, va da mai mult de lucru medicilor de familie.

În ţara noastră există şi acum un pachet cu servicii medicale de bază. Acesta este unul complex, iar lipsa banilor în sănătate face ca pacientul să beneficieze doar de o parte din serviciile înscrise în pachet.

"Vor fi anumite lucruri care vor fi decontate de CAS pentru pachetul minimal, intrand aici şi programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii şi urgenţele, deci nimeni nu o să rămână netratat, dar celelalte vor fi stabilite la un nivel pe care să poată să îl şi respecte ministerul", a spus Ioan Muresan, medic de familie.

Noul pachet de bază dă sarcini în plus medicilor de familie. Dar, totodată, va aşeza oarecum lucrurile în ordine, spun doctorii. Astfel, copiii cu vârste între 4 şi 18 ani vor avea dreptul la consultaţii preventive o dată pe an, iar persoanele sănătoase vor beneficia de 2 consultaţii succesive, o dată la 3 ani. Nu sunt neglijaţi nici cei care se îmbolnăvesc întâmplător, vor beneficia de una până la 2 consultaţii la medicul de familie şi li se vor face până la 4 analize medicale gratuit.

MEDICUL DE FAMILIE, PION PRINCIPAL
SURSA: proiectul Legii Sănătăţii

- consultaţii preventive o dată pe an la copiii între 4-18 ani
- 2 consultaţii succesive pentru persoanele sănătoase între 18-39 de ani, o dată la 3 ani
- 3 consultaţii succesive pe an pentru toate persoanele peste 40 de ani
- pacienţii cu boli nou apărute, în episod acut, vor avea dreptul la 1-2 consultaţii la medicul de familie şi 1-4 analize

"La momentul actual există un haos în tot sistemul, practic nimeni nu ştie ce poate să facă, ce trebuie să facă, începând de la pacienţi şi până la medici. Degeaba obţinem o finanţare mai mare dacă nu ştim ce să facem cu ea şi o cheltum haotic. Aşteptăm şi să intre acel card de sănătate, care pe noi medicii de familie ne-ar degreva de foarte multe trenuri administrative", a spus Emiliana Costiug, medic de familie.

Pachetul de servicii medicale se complică atunci când pacienţii ajung în spitale. Dacă nu se încadrează în numărul mic de investigaţii decontate de Casa de Asigurări şi au nevoie de mai multe analize, pacienţii vor băga mâna în buzunar şi vor plăti pentru serviciile medicale.

"Nu poţi să faci un sistem public performant sau aproape performant, cu 2% sau cu 3% din bugetul ţării. În SUA, de exemplu, sistemul de sănătate care este public primeşte o sumă cum nu se dă decât la NASA", a declarat Ioan Figan, medic primar pediatrie.

Pachetul de baza va fi gratuit atat pentru cei care îsi platesc contributia la stat, cat si pentru cei care nu o platesc.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Ersek Lorant

Comenteaza