Pacienţii cer 6% pentru sănătate. Ce alte doleanţe au

Pacienţii cer 6% pentru sănătate. Ce alte doleanţe au
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România a lansat marţi campania "Pacient de România - 6% pentru Sănătate", prin care solicită alocarea unui buget care să permită accesul integral la medicamente compensate şi terapii inovatoare pentru toţi bolnavii.

"Ca pacienţi români, ne dorim să avem acces integral la tratamente compensate şi terapii inovatoare, să nu fim nevoiţi să întrerupem tratamentul sau să modificăm schema terapeutică în funcţie de ce găsim în farmacii. Ne dorim să avem acces la investigaţii, monitorizare şi servicii medicale ori de câte ori avem nevoie, ne dorim să avem personal medical bine pregătit, iar pentru toate acestea sistemul are nevoie de bani şi de o politică coerentă", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC România.

Gănescu a afirmat că până în prezent sistemul sanitar a încercat să supravieţuiască, dar este timpul ca pacienţii să beneficieze de condiţii decente în sistemul sanitar românesc.

"Ne dorim să nu mai fim trataţi ca pacienţi de mâna a doua ai Europei, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o finanţare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordare a 6% din PIB pentru sănătate", a mai spus el.

Totodată, a precizat că bani au fost mai mulţi în sistem, dar aceştia au fost alocaţi pentru plata datoriilor. "Sistemul trebuie să fie finanţat corect de la buget, pentru că ceea ce se adună prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate nu este suficient pentru o asistenţă medicală de calitate. În plus nu se poate face o finanţare corectă fără să ştim câţi pacienţi avem", a mai spus Gănescu.

Preşedintele COPAC a afirmat că statul trebuie să se implice mai mult în sănătate, de aceea se solicită Ministerului Sănătăţii să realizeze un studiu pentru a vedea care este costul real al serviciilor medicale şi nevoile din sănătate.

Campania de strângere de semnături privind alocarea a 6% din PIB pentru sănătate va fi reluată în 2 septembrie, când caravana va fi în Piaţa Universităţii, după care va pleca spre Cluj, Timişoara, Craiova şi Iaşi. La sfârşitul campaniei, va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului unde vor fi prezenţi toţi parlamentarii care vor să susţină această iniţiativă, precum şi oficiali din sănătate.

Campania "Pacient în România" este realizată în parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Generalişti, Moaştelor şi Asistenţilor Medicale din România, Federaţia Sanitas, Asociaţia Medicilor Rezidenţi şi Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi.

Comenteaza