Persoanele neasigurate vor beneficia de consultaţii gratuite de prevenție și pentru boli cronice

Persoanele neasigurate vor beneficia de consultaţii gratuite de prevenție și pentru boli cronice

De la 1 ianuarie 2023, persoanele care nu cotizează la Sănătate vor putea beneficia de consultaţii gratuite pentru afecţiuni cronice şi de prevenţie, la medicii de familie.

Executivul a aprobat, luni, printr-o hotărâre de modificare şi completare a HG nr. 696/2021, prelungirea până la data de 31 martie 2023, a Contractului-cadru pe anul în curs care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 - 2022.

Totodată, s-au introdus în actul normativ şi unele prevederi noi cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.

"Astfel, se extinde pachetul minimal de servicii care se acordă în asistenţa medicală primară persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, în acord cu prevederile Programului pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România convenit cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Urmează ca aceste persoane să aibă acces la o paletă mai largă de servicii medicale la medicul de familie, cum ar fi consultaţiile pentru afecţiuni cronice, precum şi consultaţiile de prevenţie acordate în aceeaşi modalitate ca şi persoanelor asigurate. Detaliile acordării acestor servicii urmează să fie reglementate prin normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care, de asemenea, vor fi modificate", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Comenteaza