News alert Peste 100 de cazuri de gripă la Cluj şi două decese. Au cerut 1.400 de doze de vaccin antigripal

Peste 100 de cazuri de gripă la Cluj şi două decese. Au cerut 1.400 de doze de vaccin antigripal

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, din cele 117 cazuri de gripă, cele mai multe s-au înregistrat în ultima săptămână, iar numărul virozelor respiratorii este în creştere.

117 cazuri de gripă şi mii de viroze respiratorii

De la începutul lunii ianuarie, în judeţul Cluj s-au înregistrat 117 cazuri de gripă, iar două persoane, care erau internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI), au murit. Doar în ultima săpătmână, la nivelul judeţului s-au înregistrat 92 de cazuri de gripă şi mii de cazuri de viroze respiratorii.

"Au fost raportate 3.669 de cazuri de viroze respiratorii, 533 de pneumonii şi 92 de cazuri de gripă. Din cazurile de gripă, cinci au fost confirmate de laborator, restul fiind diagnosticate clinic sau cu testele rapide. Cazurile severe sau cele de deces se trimit la Bucureşti”, a explicat doctorul Mihai Moisescu-Goia, directorul DSP Cluj. 

Numărul îmbolnăvirilor continuă să aibă un trend ascendent. “De luni pe marţi au fost înregistrate 40 de cazuri de gripă diagnosticate clinic şi prin testare rapidă, 321 de infecţii respiratorii şi 255 de infecţii respiratorii acute”, a completat acesta.

Irina Filipescu, purtător de cuvânt al SCBI, spune că numărul pacienților care se adresează zilnic camerei de gardă a unităţii medicale este în continuă creştere. “Sunt 98-100 de consultaţii pe zi, majoritatea cu patologie respiratorie. Săptămâna trecută am avut 18 internări cu gripă, iar în 28-29 ianuarie au fost internate opt persoane”.

Două decese din cauza gripei la Cluj-Napoca 

“Este vorba despre o femeie de 39 de ani, din Cluj, care a decedat în noaptea dinspre 28 spre 29 ianuarie, şi despre un bărbat de 57 de ani, din judeţul Sălaj, care a decedat în 29 ianuarie. Acesta a fost adus în spitalul nostru după ce, iniţial, a fost internat la Institutul Inimii pentru decompensare cardiacă”, a punctat Irina Filipescu.

Pentru a evita îmbolnăvirea, cea mai sigură soluţie este vaccinarea. La cabinetele medicilor de familie se mai află doar 2.000 de doze, dar DSP a cerut Ministerului Sănătăţii încă 1.400. "Am primit, în august 2018, peste 41.000 de doze. Acum, în teritoriu mai sunt sub 2.000 la medicii de familie, dar am cerut ministerului să ne mai trimită 1.400", a spus Moisescu.

Linie suplimentară de gardă la Infecțioase

Linia de gardă suplimentară va funcționa zilnic, în lunile februarie, martie și aprilie, de luni până vineri, între orele 14:00 și 20:00, iar în weekend, în intervalul orar 08:00-20:00 și va fi deservită de șapte medici.

Epidemie de gripă în România 

După trei săptămâni epidemice, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri, epidemie de gripă în România. Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 56. Potrivit ministrului, această formă de gripă are forme de manifestare uşoare şi medii. „Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în luna februarie”.

30.000 de vaccinuri, distribuite începând de joi

Ministerul a transmis către toate spitalele din ţară recomandări suplimentare, odată cu declararea epidemiei de gripă, informează Sorina Pintea, precizând că una dintre măsuri vizează accesul vizitatorilor „în mod real” în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc. 

Pintea a mai declarat că ministerul a comandat suplimentar 30.000 de doze de vaccinuri, care vor fi distribuite, începând de joi, către direcţiile de sănătate publică din ţară, care au solicitat acest lucru. Până în acest moment, peste un milion de persoane din grupele de risc s-au vaccinat.

Comenteaza