Peste 160.000 de consultații în ambulatoriu și zeci de mii de pacienți internați, în 2023, la SCJU Cluj-Napoca: "Adresabilitatea către spital este în continuă creștere"

Peste 160.000 de consultații în ambulatoriu și zeci de mii de pacienți internați, în 2023, la SCJU Cluj-Napoca: "Adresabilitatea către spital este în continuă creștere"

Numărul pacienților consultați în ambulatoriu în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a crescut cu câteva zeci de mii doar în ultimii doi ani, iar în 2023 numărul externărilor a fost al doilea cel mai mare din țară.

În 2023, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a avut 52.358 de pacienți externați, cel mai mare număr din țară după Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, unde Spitalul Județean a fuzionat cu cel Municipal.

De asemenea, tot în cursul anului trecut, în cadrul SCJU Cluj-Napoca s-au efectuat 163.000 de consultații, cu aproape 28.000 mai multe față de 2021.

"Adresabilitatea către spital este în continuă creștere", a afirmat managerul SCJU Cluj-Napoca, prof. dr. Claudia Gherman, în cadrul unei conferințe de presă.

Conform managerului, în 2023, investigațiile paraclinice care includ CT, RMN și investigații de laborator, realizate la cerere în contract cu CNAS, aproape s-au dublat față de cele realizate în 2021, de la 65.000 la 122.000.

"Laboratorul de radiologie care are în dotare trei CT-uri și patru RMN-uri a ajuns să funcționeze inclusiv sâmbăta pentru a deservi un număr cât mai mare de pacienți", a explicat Claudia Gherman.

Totodată, managerul a precizat că de anul trecut, în spital s-au introdus serviciile de recuperare, medicină fizică și balneologie în contract cu CNAS.

"Spitalul este unul dintre cele mai mari spitale din țară, se menține și dorim să îl ridicăm în continuare, ținând cont de faptul că  în regiunea de nord-vest el continuă să aibă un rol vital", a afirmat Claudia Gherman, precizând și că  un aspect important în acest sens este și menținerea și îmbunătățirea calității serviciilor.

"Ca să creștem această adresabilitate și siguranță a serviciilor oferite am aplicat și am semnat proiecte", a precizat managerul. 

Printre proiectele aflate în derulare la SCJU Cluj-Napoca, sunt construcția Centrului de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, proiect cu finanțare prin PNRR, de asemenea, spitalul a câștigat tot prin PNNR un proiect care își propune să îmbunătățească capacitatea de protejare a spitalului împotriva infecțiilor nosocomiale.

Un alt proiect PNRR prevede îmbunătățirea activității în Secția ATI nou-născuți, unde vor fi prevăzute echipamente medicale adecvate. "Se va trece la un program de screening care va fi dedicat nou-născutului și se va dota un centru de formare pentru personalul care își va desfășura activitatea în secția de ATI nou-născuți, secție de rang III care tratează cele mai dificile cazuri din regiune", a explicat Gherman.

În același timp, potrivit managerului, instituția medicală clujeană a realizat în proporție de 90% un proiect de  modernizare, reabilitare și extindere a infrastructurii de gaze medicale, a rețelelor de energie electrică și a sistemelor pentru securitatea la incendiu, un proiect derulat prin POIM.

Un alt proiect dintre cele prezentate de șefa SCJU Cluj vizează lupta împotriva infecțiilor nosocomiale. "Vom dota cu echipamente medicale și se vom îmbunătății condițiile din o parte din secțiile care nu au ajuns să fie reabilitate, respectiv bloc operator Ortopedie, bloc operator ORL, Medicală I, ATI I, serviciul de Epidemiologie și Laborator -sunt câteva din secții", a adăugat prof. dr. Claudia Gherman.

SCJU Cluj-Napoca a mai depus un proiect pe PNRR pe digitalizare, care se află în curs de evaluare și, potrivit managerului, este aproape finalizat un proiect pe fonduri structurale care vizează sistemul informatic pentru evidența clinică a secțiilor de ATI, spitalul fiind unul dintre cele 17 unități sanitare din țară beneficiare, selecționate de Ministerul Sănătății. 

 

 

 

 

Comenteaza