Peste 25.000 de doze de Remdesivir vor ajunge în România. Câţi pacienţi COVID pot fi trataţi cu acestea?

Peste 25.000 de doze de Remdesivir vor ajunge în România. Câţi pacienţi COVID pot fi trataţi cu acestea?
| Foto: profimedia

Un contract finanţat de Comisia Europeană asigură României peste 25.000 de flacoane de Remdesivir. Acestea  vor ajunge în România în 3 tranşe. Prima tranşă de 6026 de flacoane de Remdesivir va ajunge la pacienţii din România pe 7 august.

România este beneficiara a peste 25.000 de doze de Redesivir, pentru tratarea a 5.000 de pacienți infectaţi cu COVID -19 (5 flacoane/pacient). Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii. Remdesivir este singurul tratament aprobat oficial la nivelul UE pentru boala Covid 19.

Astfel, medicamentul care s-a dovedit a fi eficace în reducerea numărului de zile de spitalizare va ajunge la noi în 3 tranşe. Concret, este vorba despre 25.157 de flacoane de Veklury ( Remdesivir). Flacoanele vor ajunge în România în cadrul unui contract finanţat de Comisia Europeană  cu compania farmaceutică producătoare.

În data de 7 august va veni prima tranşă de Remdesivir, 6026 de flacoane. Cantitatea va ajunge pentru un număr de peste 1200 de pacienţi eligibili - 5 flacoane pentru un pacient.

Repartiția realizată de Comisia Europeană ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate, după Spania.

În 11 septembrie va ajunge a doua tranşă din acest medicament: 10.336 de flacoane, iar pe data de 9 octombrie vom primi 8795 de flacoane.

Livrarea acestor cantităţi se va face în depozitele Companiei Unifarm, de unde vor fi distribuite spre spitale desemnate prin Ordin de Ministru, în funcţie de numărul de cazuri medii şi severe din aceste unităţi.

În jur de 30.000 de pacienţi din spaţiul european care au simptome severe de Covid vor beneficia de acest tratament în cadrul unui contract în valoare de 663 de milioane de euro, finanţat de Comisia Europeană.

Ce este Remdesivir?

Remdesivir este un antiviral care, conform studiilor efectuate până acum, are un efect clar asupra reducerii timpului de vindecare în cazul pacienţilor cu forme severe de Covid 19. Medicamentul a fost creat iniţial de compania Gilead pentru boala virală Ebola şi infecţiile cu virusul Marburg. Food and Drug Administration din SUA a autorizat tratamentul de urgenţă la începutul lunii mai, pentru pacienţiii cu Covid aflaţi în stare foarte gravă, după ce s-a demonstrat că tratamentul are un efect scurtare a perioadei de recuperare. Medicamentul a ajuns până acum în România doar pentru uz compasional, adică de ultimă instanţă, într-o cantitate de numai 30 de doze. 

Comenteaza