Peste 30% dintre româncele din mediile dezavantajate nu au beneficiat de controalele medicale din timpul sarcinii

Peste 30% dintre româncele din mediile dezavantajate nu au beneficiat de controalele medicale din timpul sarcinii

Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale, iar jumătate dintre cele care au beneficiat de evaluare medicală spun că analizele, ecografiile sau consultațiile nu au fost gratuite. 

Potrivit datelor INS pentru 2021, în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.
 
„Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale; jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele, ecografiile sau consultațiile nu au fost gratuite. Din totalul gravidelor participante la studiul Salvați Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 și 17 ani”, a atrags atenția organizația „Salvaţi Copiii România” în dezbaterea intitulată „Sănătatea mamei și a copilului în mediul rural” susținută luni, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

De asemenea, 70% dintre gravide au afirmat că nu au utilizat nicio metodă contraceptivă până în prezent iar 23% dintre mamele minore din Uniunea Europeană sunt din România, ţara fiind pe primul loc în UE referitor la naşterile la fete sub 15 ani.

Conform participanților, repartiția unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, în timp ce numărul de medici de familie scade constant în rural: un procent de 47% dintre localităţi au suficienţi medici de familie, iar 328 de comune nu au medic de familie.

Comenteaza