PLANTA-MINUNE. Are o forţă vindecătoare de excepţie şi poate fi zărită în aproape orice grădină

PLANTA-MINUNE. Are o forţă vindecătoare de excepţie şi poate fi zărită în aproape orice grădină
Tulpina sa atinge o înălţime de aproape doi metri, frunzele sale au un verde intens, iar aroma lor îmbietoare şi proaspătă este inconfundabilă.

Leuş­teanul este o plantă europeană, des­co­perită şi folosită pentru prima dată în bazinul Mării Mediterane, pe teri­toriul Italiei, Greciei şi al Franţei de astăzi. Pe lângă utilitările sale în bucătărie, ca plantă aromatică, studiile ştiinţifice au arătat că în frunzele verzi ale acestei plante se ascund ade­vărate comori de sănătate, capabile să vindece boli di­verse.

Cele mai importante utilizări terapeutice ale frun­zelor proaspete de leuştean ar fi în curăţirea organismului, pentru asta este indicat să se ţină o cură de minimum 2 săptămâni, cu suc de leuştean. Acesta se obţine prin mixarea unei mâini de frunze proaspete, la care se adăugă 100 ml de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore.

În probleme de digestie, se mestecă 1-2 frunze proaspete de leuş­tean, înainte şi după masă. Acestea sunt un excelent tonic sto­macal, care creşte secreţia de sucuri digestive, alungă inapetenţa şi pune în mişcare tubul digestiv. Se reco­mandă contra dispepsiei, gastritei hipo- şi hiper-acide, diskineziei biliare. Efectele sale sunt puternice şi imediate. De asemenea, frunzele proaspete de leuş­tean, consumate ca atare, au efecte antiinfla­ma­toare asupra tubului digestiv.

Este un adjuvant în cazul unor probleme legate de piele, contra tulburărilor de pigmen­tare (pete) ale pielii, se freaca zona afectată cu frun­ze proaspete şi zdrobite de leuştean. Aplicaţia durea­ză cinci minute şi se repetă de două ori pe zi, vre­me de o săptămână. Pe timpul tratamen­tului pielea NU se expune la soare, pentru că pot apărea arsuri. Efectele sunt excepţionale şi în cazul petelor care apar în contact cu diverse substanţe chimice.

Contra reacţiilor alergice la nivelul pielii, se toacă mărunt câteva frunze proaspete, se învelesc într-un tifon şi se aplică pe locul afectat, unde se lasă aproximativ de o oră. Are efecte anti­histaminice directe, diminuează inflamaţia, calmează mâncărimile.

Pentru tratarea arsurilor de gradele I şi II, se striveşte o mână de frunze proaspete şi se aplică pe locul afectat, unde se ţin vreme de minimum o oră. Această aplica­ţie are efecte calmante locale, antiinflamatoare, previ­ne infecţia şi grăbeşte refacerea ţesuturilor distruse.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...