Plantă sfântă, considerată Darul lui Dumnezeu pentru virtuţile sale tămăduitoare

Plantă sfântă, considerată Darul lui Dumnezeu pentru virtuţile sale tămăduitoare
Folosită mai mult ca şi condiment, de-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul că această plantă este şi un excelent medicament, dovedind calităţi terapeutice extraordinare.

Plantă erbacee originară din zona Mediteraneană, cu flori divers colorate, salvia este recomandată ca remediu natural în tratarea și vindecarea hipertensiunii arteriale, afecțiunilor intestinelor și stomacului, ale măduvei spinării, inflamațiilor căilor respiratorii, dar şi ca remediu împotriva oboselii fizice și psihice, nervozității.

O legendă spune că, după ce, Maica Domnului cu micuţul Iisus în braţe, a scăpat de soldaţii lui Irod ascunsă fiind în tufele de salvie, a binecuvantat salvia, dându-i puteri tămăduitoare. Astfel, se spune că de atunci salvia a primit puteri miraculoase, vindecând aproape orice boală. 

Salvia poate fi folosită sub formă de pulbere, tinctură, decoct sau ceai, dar poate fi combinată şi cu oţet natural, amestecul fiind eficient în cazul tulburărilor digestive, având un efect tonic, carminativ. Extern, oţetul poate fi folosit ca frecţie în caz de răceală, împotriva durerilor reumatice, a stărilor de oboseală fizică şi psihică.

Cataplasma cu salvie, eficientă în cazul durerilor reumatismale, eczemelor ori rănilor care se vindecă greu, se poate obţine lăsând la înmuiat aproximativ două ore în apă caldă, o mână de frunze mărunţite. Se aplică, apoi, direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon şi se lasă să acţioneze vreme de o oră.

În afecţiunile respiratorii, pulberea de salvie, administrată câte o jumătate de linguriţă, de patru ori pe zi, vreme de o lună, reduce cantitatea de secreţii şi are efecte antiinfecţioase şi detoxifiante puternice.

Preparatele din frunze de salvie sunt eficiente în combaterea transpiraţiei excesive din diferite cauze, cum ar fi distoniile neurovegetative şi menopauza, fiind indicat a se administra sub formă de tinctură de salvie câte patru linguriţe pe zi.

De asemenea, decoctul de salvie este eficient în stãrile de meteorism abdominal şi în dischineziile biliare, iar in medicina tradiţională arabă, se consideră că decoctul de salvie, administrat câte două căni pe zi in cure de minimum 3 luni, este un remediu împotriva tumorilor localizate pe tubul digestiv.

Salvia poate fi utilă şi în tratamentul diabetului zaharat, în inflamaţiile mucoaselor - stomatite, gingivite, faringite, amigdalite -  sau în acnee.

 

Comenteaza