Foto Premieră în România, la Secția de Neonatologie I din Cluj: Sisteme de camere pentru transmisiuni live la terapie intensivă/ Părinții, incluși în îngrijirea nou-născutului

Premieră în România, la Secția de Neonatologie I din Cluj: Sisteme de camere pentru transmisiuni live la terapie intensivă/ Părinții, incluși în îngrijirea nou-născutului

În Secția Neonatologie I a SCJU Cluj-Napoca, a început, în urmă cu un an, implementarea unui proiect care are ca scop creșterea calității serviciilor medicale și sociale de Terapie Intensivă Neonatală prin îmbunătățirea comunicării între familii, medici și copiii aflați în îngrijire pe terapie intensivă, prin realizarea unei platforme digitale care încorporează comunicarea video părinți-nou-născuți, educarea părinților despre puericultură.

Prematuritatea reprezintă cauza principală a mortalității infantile, fiind o problemă importantă a tuturor sistemelor de sănătate. Copiii născuți prematur au nevoie de îngrijiri specializate complexe, adesea în echipe medicale multidisciplinare.

Secţia Clinică Neonatologie I și II sunt maternități de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi a nou-născuţilor cu risc major, născuţi în regiunea de Nord-Vest a țării și transferați aici pentru îngrijiri specializate. Conform statisticilor oficiale, anual, aproximativ 500 de nou-născuți prematur beneficiază de îngrijiri în cele două secții ale spitalului.

Din 2023 Secția Neonatologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca derulează, în paralel, proiectele SUS-TIN și RISEinFAMILY.

Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS a lansat, în premieră în România, în luna mai a acestui an, împreună cu secția de neonatologie din cadrul SCJU Cluj-Napoca, platforma SUS-TIN. Prin intermediul acesteia, părinții care au un nou-născut internat pe secția de terapie intensivă își pot vedea copilul live, zilnic, timp de o oră, cu ajutorul camerelor video care au fost instalate în secție. 

"Camerele sunt poziționate deasupra fiecărui incubator și astfel există posibilitatea să vezi copilul, mai ales mama îl vede că se poate atinge, că zâmbește, participă cumva la manoperele acestea de îngrijire", a explicat prof. dr. Gabriela Zaharie, șefa secției de Neonatologie I a SCJU Cluj-Napoca.

Premieră, în România, la Secția de Neonatologie I din Cluj: Sisteme de camere pentru transmisiuni live la terapie intensivă/ Părinții, incluși în îngr

"Sunt o mamă de gemeni născuți prematur, în București, în săptămâna 30 de gestație, așa că am trecut prin toate provocările unui părinte a unui copil născut prematur. Asta s-a întâmplat acum 14 ani și am putut să-mi iau fetița în brațe după 824 de ore, adică peste 30 de zile. Am inițiat această asociație în 2013 cu gândul de a duce familiile mai aproape și de a le implica în îngrijirea nou-născuților", a povestit Corina Croitoru, fondatoarea ARNIS, asociația care a inițiat acest proiect.

Premieră, în România, la Secția de Neonatologie I din Cluj: Sisteme de camere pentru transmisiuni live la terapie intensivă/ Părinții, incluși în îngr

"Imaginați-vă, dacă sunt în România maternități care închid ușile, aici am reușit să deschidem ușile și părinții să-și vadă bebelușii de acasă. Este important pentru părinți, mai ales pentru cei care sunt din alte județe sau care lucrează în străinătate... Am fost întrebată de ce Cluj? Pentru că este un oraș dezvoltat din punct de vedere IT - acesta a fost unul dintre motivele alegerii mele, și lumea va fi mai deschisă să implementeze acest proiect"

Dezvoltarea platformei online SUS-TIN în secția de Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a început  în luna august 2022, iar din luna mai 2023 aceasta este funcțională. Imaginile nu se stochează, se transmit fără sunet, iar camera poate fi accesată doar de părinți.

Premieră, în România, la Secția de Neonatologie I din Cluj: Sisteme de camere pentru transmisiuni live la terapie intensivă/ Părinții, incluși în îngr

Este vorba despre o rețea de 25 de camere video, focalizate pe incubator sau pătuț.

Premieră, în România, la Secția de Neonatologie I din Cluj: Sisteme de camere pentru transmisiuni live la terapie intensivă/ Părinții, incluși în îngr

Tot prin proiectul SUS-TIN se derulează cursuri de puericultură gratuite pentru părinți și din această toamnă se facilitează comunicarea pe chat sau întâlniri online cu medicul curant din spitalul clujeat, dar și remindere de programări pentru recuperarea medicală ulterioară a copilului.

De asemenea, ca parte a unui consorțiu european, Secția Neonatologie I este prima secție de neonatologie din România care aplică, în cazul nou-născuților de risc înalt, un model terapeutic bazat pe includerea părinților în îngrijirea în terapie intensivă a nou-născutului, în cadrul proiectului RISEinFAMILY , parte dintr-un consorțiu european ce cuprinde opt țări.

Este un concept prin care familia învață și participă la îngrijirea nou-născutului încă din primele zile de viață. 

"Anual, la nivel mondial se nasc prematur, înainte de săptămâna 37 de gestație, în jur de 15 milioane de copii. Părinții sunt în șoc, sunt afectați și suferă, iar cei din echipa medicală de îngrijire sunt adesea extenuați, fapte ce se răsfrâng asupra îngrijirii nou-născutului, iar prin FICare se crează o nouă calitate a îngrijirii. Este o metodă de îngrijire tip 'cangur', a fost dezvoltată în Totonto, la spitalul Mont Sinai, și presupune un sistem de îngrijire care implică părinții și echipa medicală deopotrivă", a explicat prof. Santiago Rello Varona, care a vorbit despre RISEinFAMILY în cadrul evenimentului care a avut loc la Clinica Ginecologie I a SCJU Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității.

Premieră în România, la Secția de Neonatologie I din Cluj: Sisteme de camere pentru transmisiuni live la terapie intensivă/ Părinții, incluși în îngri

În cadrul proiectului, care se desfășoară pe parcursul a 48 de luni, modelul FICare va fi implementat prin șapte programe pilot, care vor include evaluarea clinică a aproximativ 2.800 de nou născuți și educarea familiilor a aproximativ 1.600 de nou-născuți de risc înalt. 

Citește și Momente emoționante la SCJU Cluj-Napoca, de Ziua Prematurității: „Suntem aici să vă mulțumim! A fost greu, dar mai mult frumos decât greu”

Comenteaza