Preşedinte CNAS: O consultație de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei

Preşedinte CNAS: O consultație de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrei Baciu spune că "cea mai valoroasă decizie pe care o iei" este să îți faci un consult de evaluare a riscurilor de sănătate, pentru că "prevenţia este calea către o viaţă sănătoasă şi lungă".

"Prevenţia este calea către o viaţă sănătoasă şi lungă. Să iţi iei două trei ore şi pentru o simplă consultaţie de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei. Cu atât mai important atunci când nu de doare nimic, nu avem nici un simptom. Cele mai multe tipuri de cancere şi boli cronice la început evoluează asimptomatic. Nu uita, prevenţia nu doar că este esenţială, dar este şi cea mai bună investiţie pe care o poţi face pentru tine şi cei dragi. Îţi poate salva viaţa, şi totuşi, nu costă nimic", a declarat, miercuri, preşedintele CNAS, dr. Andrei Baciu, citat într-un comunicat de presă a CNAS.

Medicul a precizat că persoanelor asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani li se decontează până la 3 consultaţii/an pentru prevenție, consultații ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive.

De ce este esențial să facem prevenţie?

Potrivit datelor CNAS, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, erau 143.033 asiguraţi incluşi în programul naţional de oncologie. Descoperit în stadiu incipient, cancerul poate fi tratat mult mai uşor. 

În total, în trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă peste 40 de ani, medicii de familie au acordat 14.401 consultaţii de prevenţie, cele mai multe în: Bucureşti – 2.369, Timiş – 1.474, Neamţ – 877 şi Arad – 818.

În aceeaşi perioadă, au fost efectuate 219.530 analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie urmare acordării consultaţiilor de prevenţie pentru această grupă de vârstă.

Comenteaza