Primăvara alungă răceala! Numărul cazurilor de îmbolnăviri, în scădere

Primăvara alungă răceala! Numărul cazurilor de îmbolnăviri, în scădere

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute, înregistrat la nivel naţional în perioada 25 februarie - 3 martie a fost cu 5,8% mai mic faţă de cel înregistrat săptămâna anterioară.

Potrivit Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute - gripă clinică, IACRS şi pneumonii - înregistrat la nivel naţional a fost de 93.893, cu 24,4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent - 124.182 şi cu 5,8% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară - 99.601.

Activitatea gripală şi morbiditatea prin infecţii respiratorii acute au fost comparabile cu cele înregistrate în săptămâna precedentă, iar rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost de peste 40%. La nivel naţional s-au înregistrat 1.403 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, şi au fost înregistrate 35 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu şase mai multe faţă de săptămâna anterioară şi cu nouă mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, informează INSP.

Un număr de 1.321.906 persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal, până la data de 3 martie cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. Specialiştii recomandă populaţiei consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică folosinţă sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomeraţiilor; triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie; continuarea vaccinării antigripale; expunerea de materiale informative (pliante, postere) în locuri publice.

De la începutul sezonului şi până la data transmiterii ştirii, în România, s-au înregistrat 168 de decese ca urmare a gripei, dintre care 7 la Cluj. Epidemia de gripă a fost declarată la sfârşitul lunii ianuarie.

Comenteaza