Primele doze de vaccin, așteptate între Crăciun și Revelion. Iohannis: "Va fi o şarjă simbolică pentru începerea simbolică a vaccinării"

Primele doze de vaccin, așteptate între Crăciun și Revelion. Iohannis: "Va fi o şarjă simbolică pentru începerea simbolică a vaccinării"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este posibil ca între Crăciun şi Anul Nou şă ajungă în România o tranşă de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID.

"Există o şansă mare ca primul vaccin să fie aprobat de Autoritatea Europeană chiar înainte de Crăciun şi între Crăciun şi Anul Nou să fie distribuită prima şarjă, dar vor fi, din informaţiile pe care le avem acum, aproximativ 10.000 de doze, deci va fi o şarjă simbolică pentru începerea simbolică a vaccinării. 10.000 de doze ajung pentru 5.000 de persoane. Următoarea tranşă este aşteptată în ianuarie şi va fi folosită, în principal, pentru a vaccina tot personalul medical, inclusiv din azilele de bătrâni şi aşa mai departe şi persoanele care fac parte din grupele cu risc mare", a precizat Iohannis.

Potrivit pre;edintelui Iohannis, toate statele membre UE vor primi un lot simbolic de vaccin anti-COVID.

"Toată lumea primeşte primul lot simbolic, fiindcă este important ca toate ţările europene să pornească în acelaşi timp vaccinarea, să nu fie discuţii că unii încep mai repede şi alţii mai târziu şi s-a decis trimiterea unui prim lot simbolic, după care va veni şi un lot mult mai mare în ianuarie şi vor continua în lunile următoare, până când toată populaţia poate să fie vaccinată", a explicat el.

Cele 27 de statele membre UE vor da startul vaccinării în aceeași zi - 27 decembrie

Ursula von der Leyen a anunțat că toate cele 27 de state membre al UE vor putea să înceapă campaniile de vaccinare în acceași zi, preconizând data de 27 decembrie.

Recent, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că va autoriza vaccinul Pfizer/BioNTech cu opt zile mai devreme decât era stabilit. "Este un cadou de Crăciun pentru toți cetățenii", a afirmat și vicepreședintele Comisiei Europene. 

"În sfârşit, de acum într-o săptămână, primul vaccin va fi autorizat, aşadar vaccinările vor putea începe imediat în toate statele UE. Este o sarcină imensă", a declarat președinta Comisiei Europene în Parlamentul European. 

"Să începem, deci, cât mai curând posibil această campanie de vaccinare, împreună, în 27 decembrie, cu un debut în aceeaşi zi", a mai spus Ursula von der Leyen. 

Comenteaza