Primele doze de vaccin AstraZeneca au sosit în România. Diferențele față de vaccinurile Pfizer și Moderna

Primele doze de vaccin AstraZeneca au sosit în România. Diferențele față de vaccinurile Pfizer și Moderna
| Foto: hotnews.ro

Primele vaccinuri AstraZeneca au ajuns, sâmbătă, în România, iar prima tranşă este de 81.600 de doze.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

O maşină care transportă lotul de 81.600 de doze vaccin AstraZeneca a intrat în România sâmbătă la prânz prin Vama Nădlac II, a informat ISU Arad. Autorităţile române au anunţat anterior că 81.600 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge, duminică dimineaţă, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare. Dozele de vaccin sunt transportate pe cale terestră şi vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, relatează Mediafax.

În perioada următoare, dozele vor fi distribuite centrelor regionale existente la nivel naţional. Pentru imunizarea cu AstraZeneca, autorităţile vor amenaja 180 de centre de vaccinare. Premierul Florin Cîţu a anunţat că programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca vor începe săptămâna viitoare.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România. România urmează să primească 1,3 milioane de doze vaccinul AstraZeneca până la sfârşitul lunii martie.

Serul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford este diferit de cele de la Pfizer-BioNTech şi Moderna. Cele din urmă au la bază tehnologia ARN mesager. În schimb, vaccinul AstraZeneca este unul clasic, ca cel antigripal, şi se bazează pe un virus gripal inactivat şi modificat genetic.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva COVID-19. Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. Pentru imunizare, vaccinul de administrează în două doze. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza