Primele semne că am putea fi infectați cu Omicron. Profilul pacientului pozitiv la noua tulpină

Primele semne că am putea fi infectați cu Omicron. Profilul pacientului pozitiv la noua tulpină
| Foto: bbci.co.uk/news

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a explicat că primele semne că am putea fi infectați cu noua tulpină Omicron sunt durerile în gât şi faringitele.

"La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, a declarat prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Profesorul susține că românii nu poartă masca de protecție corect, motiv pentru care nu sunt protejați în fața bolii. „Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital", a mai spus acesta la postul TV. 

Un studiu publicat pe site-ul Consiliului Științific Medical din Africa de Sud, după analiza a 166 de pacienți infectați cu Omicron arată că noua variantă a coronavirusului este mult mai transmisibilă în raport cu cele care au circulat până acum.

Vestea bună este că actualele vaccinuri ar fi eficiente pentru a combate formele grave de boală, arată datele studiului preluat de Digi24. Din studiul efectuat pe pacienţii africani infectați cu Omicron reies următoarele date:

Vârsta
20% – vârsta peste 50 de ani
19% – copii 0-9 ani
28% – vârsta 30-39 ani
33% – celelalte grupe de vârstă

Simptome
66% – asimptomatici/simptome ușoare
34% – forme medii/grave

Gravitate
Din 42 pacienți aflați la 2 decembrie într-o unitate de primiri urgențe:
70% – fără suport oxigen
21% – suport oxigen (pneumonie diagonisticată)
9% – ATI

Comenteaza