Prioritățile Spitalului Județean în 2016. "Viitorul acestui spital nu trebuie să fie aceste clădiri vechi"

Prioritățile Spitalului Județean în 2016.
Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj sunt obligaţi să lucreze cu aparate uzate, care riscă să se defecteze în orice moment. Pentru a funcționa în condiții optime, unitatea sanitară are nevoie de echipamente noi, care să se ridice la standardele unor servicii medicale demne de un oraș “de cinci stele”. În plus, în unele pavilioane ale spitalului stadiul de degradare a clădirilor avansează pe zi ce trece.

"Având în vedere că echipamentele din dotarea secțiilor sunt destul de uzate, trebuie ca în acest an să continuăm procesul de dotare", mărturisește managerul Petru Șușcă, la solicitarea ZIUA de CLUJ de a vorbi despre prioritățile anului 2016. Fiind un spital atât de mare, sunt extrem de multe lucruri care trebuie puse la punct, explică acesta.

De-a lungul vremii, aparatele spitalului au asigurat asistenţă medicală pentru zeci de mii de pacienţi, însă anii de funcţionare îşi spun cuvântul, aşa că acum clinica are nevoie de diferite echipamente noi. "Avem nevoie de un CT pentru UPU, un mamograf, un angiograf, un videogastroscop, patru sau cinci ecografe, defibrilatoare, monitoare pentru dotarea secțiilor de terapie intensivă, paturi de terapie intensivă (dat fiind faptul că majoritatea sunt foarte vechi), echipamente medicale pentru laboratorul de radiologie", precizează Petru Șușcă. Spre exemplu, singurul angiograf al spitalului are mai bine de 12 ani, iar medicii îl folosesc de fiecare dată cu teamă. Aparatul care salvează zilnic zeci de pacienţi cu afecţiuni cardio-vasculare a ajuns în punctul în care şi-a făcut datoria, aşa că în momentul de faţă instituţia are nevoie cât mai urgent de un aparat nou.

"Încă ceva ce este imperios necesar pentru acest spital, dat fiind caracterul de spital pavilionar, este un sistem pax - un sistem care dă posibilitatea tuturor medicilor să vizualizeze radiografii, astfel încât tot timpul va fi posibilă o a doua opinie, astfel încât chiar dacă un medic este plecat în străinătate va putea să vadă radiografia pe internet și să își exprime un punct de vedere", adaugă Șușcă.

În luna iunie, spitalul judeţean este programat pentru acreditare. "La modul cum arată acum aceste secţii, am semne mari de întrebare că acest spital va fi acreditat", afirma, în luna septembrie a anului 2015, managerul Petru Șușcă. De atunci și până acum nu s-au schimbat prea multe; într-adevăr s-au reabilitat anumite zone, însă haos-ul încă domină diferite colțuri ale spitalului. "Mai avem de lucru, mai există probleme care trebuie remediate, dar noi sperăm să obținem acreditarea", explică Șușcă la început de 2016. Reabilitarea și modernizarea secțiilor clinice reprezintă, de asemenea, o prioritate în noul an.

O altă problemă adusă în discuție este (sub)finanțarea. Pentru a funcționa în condiții optime, spitalul ar avea nevoie de sume mai mari de bani, explică cei din conducerea instituției. Și pentru că necesitățile sunt multe, acestea vor fi realizate și prioritizate în funcție de banii pe care îi vor primi de la Consiliul Județean, Consiliul Local sau Ministerul Sănătății. "Vă dau un exemplu, că astăzi am vorbit cu colegii de la Bistrița. În 2014, CJ Cluj ne-a alocat 357 de mii de lei, iar anul trecut 1.500.000 de lei, asta în condițiile în care CJ Bistrița a alocat spitalului de acolo 3.300.000 de lei în 2014, respectiv 3.300.000 de lei în 2015", precizează Șușcă.

În secolul XXI, anul 2016, cel mai mare spital al unui oraș de cinci stele nu are nici măcar magazie. "Nu avem magazie la spital, iar construcția ei e necesară. În prezent, magazia funcționează într-o clădire foarte veche, aflată într-o stare foarte avansată de degradare. Sperăm să obținem avizele necesare pentru a demara construcția unei magazii pentru spital", mărturisește managerul spitalului.

Spitalul de urgenţă monobloc, un subiect controversat și cuprins în diverse proiecte și planuri de prioritizări, a rămas, de ani de zile, doar la stadiul de discuții. Atât conducerea spitalului clujean, cât toate cadrele medicale, susțin că se impune construirea unui nou spital de urgență, principalul avantaj al unei noi structuri fiind îmbunătățirea calității actului medical. "Viitorul acestui spital nu trebuie să fie aceste clădiri vechi. Viitorul acestui spital trebuie într-o nouă clădire unde să își desfășoare activitatea în mai multe secții. Se investește în continuare, mai mult sau mai puțin, în aceste clădiri în care acum investești și în cinci-șase ani trebuie să o iei de la început. Cred că acum șase ani a fost reabilitată clădirea de la Chirurgie I, respectiv secția ATI, iar noi acum în luna decembrie am reabilitat din nou secția de ATI, pentru că pereții clădirii erau într-o stare avansată de degradare. E nevoie de un spital monobloc și cred că atât corpul medical, cât și clujenii merită mai mult", explică managerul SCJU Cluj.

Tot ca prioritate prentru 2016 rămâne și partea de resurse umane, dat fiind deficitul de personal. În general, cele mai mari probleme se înregistrează în rândul îngrijitoarelor, al infirmierelor şi al asistentelor medicale. Dacă la sfârșitul lui 2014 la SCJU Cluj existau 539 de posturi vacante, la sfârșitul anului 2015 erau 423 de posturi vacante.

Comenteaza