Producătorii de medicamente din România: "Nu vom mări prețurile"

Producătorii de medicamente din România: "Nu vom mări prețurile"

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a făcut precizări privind aprovizionarea cu medicamente a populației. Recomandările expuse sunt pentru a evita panica și stocarea inutilă de medicamente în contextul răspândirii infecției cu coronavirus, a menționat președintele PRIMER, Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj.

1. Nu există goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România.
Producătorii din țară pun în circulație 60% din cutiile de medicamente aflate în farmacii și spitale astfel încât acționează cu responsabilitate pentru a asigura continuitatea tratamentelor populației. Fabricile din țară au reușit să se aprovizioneze rapid de la toți furnizorii cu stocuri suficiente de materie primă care să acopere necesarul de medicamente până în iunie-august.

Absența unor medicamente din piață nu este datorată infecției cu coronavirus, ci altor probleme punctuale (probleme tehnice, retrageri de medicamente din cauza prețului foarte mic și a taxei clawback, exporturi paralele) care existau și înainte de apariția acestei boli. În situația în care, totuși, lipsește un medicament din farmacii, se recomandă discuția cu medicul sau cu farmacistul pentru a se găsi un înlocuitor. 90% din medicamentele uzuale au un înlocuitor.

2. Nu există niciun pericol de scumpire a medicamentelor fabricate în țară.
Prețurile medicamentelor eliberate cu prescripție medicală sunt reglementate de autorități, deci o încercare de scumpire este ilegală și se sancționează conform legii. PRIMER s-a angajat să nu scumpească medicamentele eliberate fără prescripție medicală (OTC) al căror preț nu este reglementat tocmai pentru ca utilizatorii lor să poată să se trateze la aceleași prețuri de dinainte de apariția epidemiei cu coronavirus.

3. Nu există în acest moment un medicament / vaccin care să fie eficient împotriva virusului COVID-19.
Chiar dacă testele inițiale cu anumite substanțe par a fi încurajatoare, un medicament / vaccin nu poate apărea mai devreme de 12 luni pentru că trebuie supus altor teste, foarte riguroase. Cu toate acestea, au apărut în spațiul public informații despre o serie de medicamente antivirale și clorochină care are putea fi eficiente împotriva COVID-19.

PRIMER consideră că achiziționarea acestor preparate este inutilă în momentul de față, iar utilizarea lor fără sfatul medicului, periculoasă ca urmare a efectelor secundare și a reacțiilor adverse ce pot apărea. Antibioticele nu trebuie utilizate sub nicio formă fără sfatul medicului.

Atunci când se utilizează preparatele fără prescripție medicală de tip răceală și gripă, recomandate pentru tratamentul simptomelor de tip febră, tuse, dureri musculare, dureri în gât este necesară citirea prospectului, consultarea medicului / farmacistului.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, TIS Pharmaceutical, VIM Spectrum, Zentiva.

Comenteaza