Prognoză dură: 1 milion de infectați și 10.000 morți în următoarele două săptămâni în România

Prognoză dură: 1 milion de infectați și 10.000 morți în următoarele două săptămâni în România

Epidemiologul Octavian Jurma avertizează că, dacă se menține ritmul de acum al îmbolnăvirilor, în următoarele două săptămâni încă un milion de români se vor infecta cu SARS-CoV-2, iar 10.000 vor muri.

Epidemiologul Octavian Jurma atrage că, în prezent, ”avem de 25 de ori mai multe cazuri azi decât în urmă cu 8 săptămâni și de 20 de ori mai multe cazuri decât în vâful valului 1”, când a fost impusă carantina ”pentru a nu ajunge ca în Lombardia”.

 ”Acum am ajuns mai rău ca Lombardia pentru că am refuzat carantina de 30 de zile și prin asta am refuzat să mai avem vreodată doar 500 de cazuri pe zi în vârful unui val. Acum le aratam noi italienilor cum arata un val pandemic in care politicienii au luat locul medicilor”, a scris Jurma într-un mesaj postat pe Facebook.

Medicul avertizează că actualul val este mai grav decât valurile 2 și 3 combinate.

”Săptămâna trecută am depășit pragul de 100.000 de cazuri noi pe săptămână. Acumulăm acum mai multe cazuri într-o săptămână decât într-o lună în toată luna octombrie 2020 din valul 2 sau în luna aprilie din valul 3-Alpha. La o rată de detecție de 1:5, în realitate acum se îmbolnăvesc săptămânal jumătate de milion de români (500.000). Tot ăptămâna trecută am înregistrat 2.361 de morți. În ultimele 14 zile, aproape 5.000 de români au fost uciși de COVID-19”, scrie Jurma.

Cu actualul ritm de creștere a infectărilor, fără măsuri suplimentare și cu o rată mică de vaccinare, în următoarele două săptămâni se vor mai infecta un milion de români și vor muri 10.000, estimează epidemiologul.

”Vom continua la acest nivel stratosferic încă cel puțin două saptmani: un milion de romani se vor mai imbolnavi in urmatoarele două săptămâni dintre care vom depista doar 200.000, iar 10.000 de români vor fi uciși de COVID-19 în următoarele două săptămâni, dintre care vom depista doar 5.000”, a explicat Octavian Jurma.

Potrivit epidemiologului, cu cât atingem mai târziu vârful actualului val, cu atât spitalele vor fi mai copleșite, iar numărul deceselor va crește dramatic.

”Din păcate pentru sistemul medical, amânarea chiar și cu o săptămână a atingerii vârfului este devastatoare. Faptul că săptămâna trecută nu am atins încă vârful înseamnă că urmează încă două săptămâni de creștere a numărului de cazuri grave care necesită internare și ATI. Dar nu mai avem paturi de ATI și paturi cu oxigen în spitale. E inutil să mai facem prognoza pentru internări și ATI, pentru că necesarul depășeșete deja cu sute de paturi capacitatea. Chiar dacă nu ne pasă de ceea ce se întamplă în spitale, numărul de decese ne va lovi pe toți. Indiferent ce credem despre pandemie și vaccin, sunt prea puțini care vor putea nega moartea unui cunoscut. Moartea este ultimul apel la trezirea din minciună”, a transmis Octavian Jurma.

Etichete
Comenteaza