Proiect cu finanțare europeană câștigat de Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj

Proiect cu finanțare europeană câștigat de Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj
Autoritatea de Management a aprobat derularea proiectului cu finanțare europeană „Optimizarea prevenției și tratamentului hepatitelor cronice B și C prin creșterea competențelor personalului medical din România”, depus de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Cluj-Napoca.

Cu o valoare totală de 9,7 milioane de lei, proiectul urmează să beneficieze de o finanțare europeană nerambursabilă în proporție de 98% prin intermediul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 - Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

„Aprobarea proiectului are și o altă semnificație, de recunoaștere a expertizei pe care SCBI o deține în domeniu și pe care urmează să o transmită și celorlalte spitale de profil din țară. Prin implementarea acestui proiect vor câștiga, alături de personalul medical ce se va perfecționa, pacienții ce suferă de hepatită, precum și programele de prevenire a acestei boli", a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

La finalul evaluării, proiectul inițiat de SCBI s-a situat pe locul 11, doar 34 de unități sanitare din întreaga țară fiind admise la finanțare în cadrul Apelului de proiecte "Îmbunătățirea nivelului de competențe ale profesioniștilor din sectorul medical". Astfel, în urma evaluărilor tehnice și financiare, proiectul a obținut nu mai puțin de 95 de puncte.

Importanța derulării acestui proiect este cu atât mai mare cu cât SCBI este coordonatorul național al acestuia, activitățile programate urmând a fi implementate prin intermediul unității clujene în toate cele patru regiuni de dezvoltare vizate, respectiv în instituțiile partenere: Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale București, respectiv Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

În mod concret, proiectul urmărește realizarea a 18 programe de perfecționare diferite, armonizate și uniformizate pentru medicii specialiștii, medicii de familie și asistenții medicali din România implicați în prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor cronice de tip B și C.

Dintre tematicile propuse a fi parcurse în cadrul acestor programe pot fi amintite actualitatea și noile cercetări din domeniu, prevenția transmiterii hepatitelor virale prin proceduri chirurgicale, psihoterapie pentru creșterea calității vieții persoanelor cu hepatită cronică, elaborarea de noi strategii de creștere a gradului de vaccinare și imunizare împotriva hepatitei.

1.200 de medici specialiști, medici de familie și asistenți medicali angajați în clinicile universitare și nonuniversitare din România, din care 480 de persoane doar din Regiunea de Nord-Vesti, vor obține noi competențe, precum și o certificare în domeniu, fapt care va contribui la o uniformizare la nivel național a cunoștințelor deprinse pe parcursul celor trei ani de desfășurare a proiectului.

Comenteaza