Update Protest de amploare a angajaților din Sănătate la Guvern. Se amenință cu GREVA GENERALĂ/ Ministerul Sănătății, acord cu sindicaliştii

Protest de amploare a angajaților din Sănătate la Guvern. Se amenință cu GREVA GENERALĂ/ Ministerul Sănătății, acord cu sindicaliştii
| Foto: Facebook

Angajați din Sănătate, din toată țara, protestează în fața sediului Guvernului, la mitingul organizat de Federația Solidaritatea Sanitară.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, după discuţii cu sindicaliştii de la Federaţia "Solidaritatea Sanitară", cu participarea premierului Marcel Ciolacu, că s-a ajuns la un acord privind acordarea unor drepturi salariale şi sporuri pentru personalul din Sănătate, relatează Agerpres.

După întâlnire, Rafila explicat în ce constă acordul convenit cu sindicaliştii:

* realizarea de modificări şi completări a OUG 63/2023, care să permită plata integrală indemnizaţiilor şi sporurilor prevăzută în Legea 153/2017, precum completări referitoare la modalitatea de acordarea drepturilor salariale;

* identificarea soluţiilor de acordare integrală a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în ture;

* finalizarea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector Sănătatea, prin soluţionarea propunerilor Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", referitoare la recunoaşterea stimulului de tură ca timp de lucru sub forma pauzei de masă de 30 de minute, care să fie inclus în timpul de lucru, alături de alte propuneri;

* recunoaşterea posibilităţii de păstrare a dreptului de concediu de odihnă neefectuat şi a orelor nerecuperate şi neplătite;

* recunoaşterea ca stagiu de cotizare suplimentară a timpului de lucru desfăşurat în gărzi şi împlinirea anticipată a stagiului maxim de cotizare;

* identificarea unei soluţii privind excluderea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% pentru fiecare ordonator de credite aferente sportului acordat.

"Acestea sunt doar câteva elemente. Am avut o discuţie tehnică, împreună căutăm să corectăm anumite prevederi care limitează acordarea sporurilor prevăzute în Ordonanţa 63 din 2023", a spus Rafila.

___________________________________

Știrea inițială:

Angajații din Sănătate au ieșit din nou în stradă, într-un miting în Piața Victoriei din Capitală și amenință Guvernul cu greva generală.

Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară au anunțat că sunt așteptați să participe peste 5.000 de oameni din toate județele. 

Revendicările protestatarilor „au ca scop obținerea unor drepturi de natură salarială și introducerea unor măsuri de reformă în desfășurarea activității angajaților din sistemul sănătate”. 

Protestul de miercuri de la București urmează după mai multe ieșiri în stradă ale celor care lucrează în Sănătate și după greva japoneză din spitale și restul sistemului de la începutul lunii iunie.

Solicitările de natură salarială sunt ivite pe fondul unei reduceri dramatice a salariilor reale (a puterii de cumpărare a salariului) din cauza inflației, amplificată de un val de scădere a veniturilor salariale ivit în tot mai multe unități. Ele vizează în special drepturi fundamentale, prevăzute în actuala lege a salarizării, de care angajații sunt lipsiți în mod abuziv.

„Protestul este desfășurat în contextul unei scăderi fără precedent a încrederii angajaților din Sănătate în Guvern, accentuată de „Ordonanța amăgirilor” (OUG nr. 63/2023).

Această „Ordonanță fantomă” (care „există” dar căreia nu-i vede nimeni efectele anunțate; detalii aici) nu doar că nu rezolvă probleme salariale ale angajaților, ci le accentuează pe cele anterioare. Ea este, în egală măsură, o mostră de indiferență și incompetență, constituind un adevărat afront la adresa profesioniștilor din Sănătate. Acest act normativ furnizează o dovadă în plus că Guvernul nu a luat cu adevărat în considerare așteptările legitime ale angajaților din Sănătate, refuzând să le rezolve problemele prin negociere cu organizația care-i reprezintă în cadrul protestelor”, afirmă sindicaliștii din sănătate.

Sindicaliștii subliniază că mitingul de astăzi face parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru decizia privind declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate. face parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru decizia privind declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate”. 

Comenteaza