Purtarea măştii a avut un impact de 70% asupra ratei deceselor

Purtarea măştii a avut un impact de 70% asupra ratei deceselor

Purtarea unei măşti pentru faţă ar putea reduce riscul de a muri din cauza Covid-19, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Japonia.

Folosind datele colectate de compania britanică de cercetare de piaţă YouGov, echipa de la Clinica Miyazawa din Hyogo şi Universitatea din Houston-Victoria au creat un model computerizat pentru a vedea cum diferiţi factori au afectat rata de deces a bolii din diferite ţări.

De departe, cea mai semnificativă a fost purtarea de mască, care a avut un impact de 70 la sută asupra ratelor de deces, au spus într-o lucrare publicată marţi pe site-ul Medrxiv.org. Datele din studiu trebuie reanalizate pentru a avea un studiu complet, dar rezultatele iniţiale sunt importante, conform cercetătorilor.

Astfel, rata de purtare a măştilor a fost „găsită a fi cel mai puternic predictor pentru numărul de decese pe milion”, iar cu cât oamenii au început să poarte măşti cu atât mai bine, au spus cercetătorii. Aproape 80 la sută din decesele din Covid-19 raportate la începutul lunii iunie ar putea fi legate de reticenţa oamenilor de a purta o mască la jumătatea lunii martie. Conform Mediafax, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, în aprilie, a arătat că „purtarea universală a măştii” a contribuit la suprimarea Covid-19 în toate ţările asiatice, cu excepţia Indiei. Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Tehnologic din California a evaluat luna aceasta măştile ca fiind „cel mai eficient mijloc de a preveni transmiterea interumană”.

În această lună, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat purtarea măştilor de faţă în public, după ce anterior a descurajat oamenii să facă acest lucru.

Cercetătorii japonezi au mai descoperit că persoanele  cu o greutate corporală mai mare sunt mai puţin dispuşi să poarte măşti pentru faţă.

„Când oamenii au o greutate crescută, se simt mai inconfortabili purtând o mască, deoarece adulţii obezi inhalează în medie cu 50% mai mult aer pe zi decât adulţii neobezi”, au spus ei.

Comenteaza