Raed Arafat, la Cluj: Sistemul de telemedicină este atacat, deşi identifică infarcturi şi ritmul cardiac grav

Raed Arafat, la Cluj: Sistemul de telemedicină este atacat, deşi identifică infarcturi şi ritmul cardiac grav
Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a declarat, sâmbătă, la o conferinţă susţinută la o facultate a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB), că mai multe persoane atacă sistemul de telemedicină din România, cu toate că asigură zeci de mii de transmisii anuale care permit identificarea unor cazuri de infarct sau ritm cardiac grav.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la o conferinţă susţinută la o facultate a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), că regulile din achiziţii pot fi, de multe ori, o piedică faţă de introducerea sistemelor avangardiste în sistemele de intervenţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Regulile pe care le avem în achiziţii de multe ori pot fi o piedică faţă de a introduce sisteme avangardiste în sistemele noastre de intervenţie. Aici trebuie să explicăm că legislaţia europeană permite, dar şi mentalitatea noastră trebuie să permită, pentru că nu este o problemă că nu există soluţii în legislaţia europeană de achiziţii şi soluţii pe care noi le aplicăm, dar întotdeauna găseşti pe cineva care să vină şi zică de ce o faci. În acest an, fiind chiar o licitaţie de achiziţii de ambulanţe a început să fie atacat public sistemul de telemedicină de câteva persoane, în ideea că de ce avem nevoie de el. Avem nevoie de el pentru că anul trecut pot vorbi de 35.000 de transmisii de telemedicină din prespital, comparativ cu 32.000 în anul precedent şi numărul creşte în fiecare an. Ne aşteptăm să avem în următorii doi ani o creştere de peste 50.000 de transmisii de telemedicină care ne permit să identificăm infarcturi, ritmul cardiac grav care necesită intervenţie imediată a echipelor medicale în sprijinul pompierilor şi asistenţilor", a spus Arafat.

Potrivit acestuia, sistemul prespitalicesc a început să fie suplimentat şi cu alte sisteme, precum cele de videostreeming, de transmitere de imagini în timp real de la faţa locului.

"Tehnologia ne face să eficientizăm activitatea, ajută pe teren chiar dacă medicul e la distanţă. Fără tehnologie nu putem merge mai departe, dar este foarte important să înţelegem care este locul ei şi rolul ei şi să ştim ce tehnologie trebuie să adoptăm pentru fiecare segment de care avem nevoie. Introducerea tehnologiei trebuie să fie bazată pe studii şi analize, dar am constatat că există şi o rezistenţă de grup la ea când vrei să o introduci", a subliniat Arafat.

Acesta a adăugat că autorităţile din domeniul medicinii de urgenţă încearcă introducerea unei noi tehnologii, printr-un nou program, care se referă la larigoscopul folosit la intubare şi care va avea o cameră, iar medicul aflat la distanţă va putea vedea ce medicul de la faţa locului unei intervenţii medicale.

"Este o cumpărare de timp pentru bolnav şi o modalitate prin care putem salva vieţi", a precizat Raed Arafat.

Telemedicina a fost introdusă în România în anul 2003.

Raed Arafat a participat, sâmbătă, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) a UBB la conferinţa "Tehnologie şi inovare în guvernare", unde a vorbit despre tehnologie şi inovare în sistemele de urgenţă. Secretarul de stat în MAI predă la FSPAC un curs de master în limba engleză despre ştiinţă, tehnologie şi inovare în administraţia publică.

 

Comenteaza