Rafila: Au fost 13 cazuri cu varianta BA2. Nu ne punem problema unui val 6 al pandemiei în acest moment

Rafila: Au fost 13 cazuri cu varianta BA2. Nu ne punem problema unui val 6 al pandemiei în acest moment

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că în urma secvenţierilor au fost descoperite 13 cazuri cu varianta BA2 în România, dar că, în acest moment, nu se pune problema unui val 6 al pandemiei.

"Erau 13 cazuri de variantă BA2. Nu ne punem problema unui val şase în acest moment. Este vorba despre imunitatea obţinută la nivel populaţional fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Studiile sunt destul de limitate. Cred că ar trebui să vedem mai multe studii şi să nu ne referim la un singur studiu care a fost citat de un coleg de la Timişoara", a spus ministrul Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a afirmat că vor mai apărea atât cazuri de boală, cât și noi tulpini ale coronavirusului, însă nu se ştie dacă vor fi "extrem de transmisibile".

"Tulpini noi vor apărea, nu ştim dacă vor fi tulpini extrem de transmisibile. Să vedem dacă tulpinile care apar sunt neutralizate de către anticorpii pe care populaţia îi are în urma bolii, îmbolnăvirii sau vaccinării şi atunci sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu. Acum ştim ce avem de făcut, dar nu cred că ar trebui să punem problema unui nou val pandemic. Adică, el va exista, dar nu al unui val pandemic care să pună probleme sistemului de sănătate, în general sistemului de sănătate publică şi ameninţării, afectării vieţii economice şi sociale. (...) Îmbolnăviri vor mai fi, şi gripă în fiecare an, problema este dacă acest lucru pune sau nu probleme funcţionării normale a societăţii", a mai precizat Rafila.

Comenteaza