Rafila: ”Nu pot să nu înţeleg revendicările colegilor de la DSP. Voi avea întâlniri cu sindicatele”

Rafila: ”Nu pot să nu înţeleg revendicările colegilor de la DSP. Voi avea întâlniri cu sindicatele”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că înţelege revendicările angajaţilor de la Direcţiile de sănătate publică din ţară, care au organizat proteste nemulţumiţi de nivelul de salarizare, arătând că va face demersuri pentru a fi găsită o soluţie.

Ministrul Sănătăţii a spus duminică că a discutat deja cu o parte dintre sindicate, urmând să mai aibă şi alte discuţii, despre revendicările angajaţilor din Direcţiile de Sănătate Publică, aceştia cerând salarii majorate.

”Voi avea întâlniri, începând de mâine, cu sindicatele reprezentative, am discutat deja cu cei de la Sanitas, o să fac o întâlnire în cursul săptămânii şi cu celelalte sindicate care sunt, într-un fel sau altul au membri la nivelul DSP-urilor. Nu pot să nu înţeleg revendicările pe care le au colegii noştri de la Direcţiile de Sănătate Publică care, mai ales în pandemie, după cum ştiţi, au dus greul, a fost foarte-foarte greu. Şi mai e un lucru care trebuie să îl înţelegem, profesionalizarea, medicalizarea DSP, păstrarea personalului medical este esenţială pentru că nu poţi să facă sănătate publică fără oameni din sănătate. Din punctul ăsta de vedere, atât cât o să pot, voi face demersuri încât să găsim o soluţie şi pentru colegii noştri din DSP-uri şi bineînţeles din aparatul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, duminică, într-o conferinţă de presă.

Rafila a explicat că majorările salariale se pot face doar prin hotărâri ale Guvernului, nu prin decizii ale ordonatorului de credite. El şi-a exprimat speranţa că se va găsi o soluţie pentru armonizarea salariilor între cei care lucrează pentru Casele de asigurări de sănătate şi cei din Direcţiile de sănătate publică.

"Expun problema în Guvern şi sper să putem să găsim o soluţie sau măcar un calendar de implementare a unor armonizări ale salariilor între cei care lucrează la Casele de asigurări de sănătate şi instituţiile subordonate Ministerului Sănătăţii, respectiv Direcţiile de sănătate publică", a completat Alexandru Rafila.

Încă de săptămâna trecută, angajați din DSP-uri din țară au organizat proteste spontane, inclusiv la Cluj-Napoca. Oamenii cer salarii mai mari și eliminarea discriminării între aceleași categorii de personal.

Comenteaza