Rafila: Pentru 2023 nu am achiziţionat nicio doză de vaccin anti COVID

Rafila: Pentru 2023 nu am achiziţionat nicio doză de vaccin anti COVID

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că pentru 2023 nu a fost achiziţionată nicio doză de vaccin împotriva COVID și că se duc negocieri pentru încetarea sau reducerea drastică a contractelor de achiziţii de vaccinuri, încheiate anterior mandatului său.

Alexandru Rafila a spus la Comisia parlamentară de anchetă privind achiziţiile din pandemie că primele cantităţi de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, care au venit începând cu sfârşitul anului 2020 şi primul trimestru al anului 2021, au venit pe baza contractului încheiat pentru statele membre de Comisia Europeană. Cantităţile ulterioare, însă, s-au livrat pe baza unor memorandumuri aprobate de Guvernul României, la propunerea miniştrilor Sănătăţii din acea perioadă - Vlad Voiculescu şi Ioan Mihăilă.

El a afirmat că pentru anul 2022 şi 2023, România a achiziționat o cantitate de 39 milioane de doze de vaccin, cu toate că rămăseseră 2 milioane în stoc.

"Această cantitate enormă de 39 milioane de doze de vaccin pe care trebuia să o cumpărăm în 2022 şi 2023 a avut următoarea situaţie: am reuşit să vindem 7,5 milioane de doze la începutul anului 2022, cu o valoare considerăm noi apreciabilă, în jur de 150 milioane de euro, deci o importantă sumă de bani economisită. Am achiziţionat din restul de doze, de 11,2 milioane, care mai trebuiau cumpărate, doar 3 milioane de vaccin cu noua formulă, iar pentru contractul din anul 2023, de 19,5 milioane doze vaccin, nu am achiziţionat nicio doză", a explicat ministrul.

El a mai spus că în momentul de faţă se renegociază aceste contracte de către Comisia Europeană cu producătorul Pfizer, pentru a găsi soluţii acceptabile pentru statele membre și a explicat că România doreşte schimbarea acestor contracte.

"A trebuit să luăm o cantitate minimă care a fost convenită cu Comisia Europeană pe parcursul anului trecut cu noua formulă de vaccin. Iar pentru 2023 nu am achiziţionat nicio doză şi sper să găsim o formulă care să răspundă intereselor României", a spus Rafila.

Comenteaza