Rafila vrea un "algoritm rațional" pentru funcționarea școlilor în valul 5: Proporția internărilor, indicator pe lângă numărul de cazuri înregistrate

Rafila vrea un "algoritm rațional" pentru funcționarea școlilor în valul 5: Proporția internărilor, indicator pe lângă numărul de cazuri înregistrate

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a precizat că în decizia de funcționare a școlilor trebuie să fie luată în considerare nu doar rata de incidență a cazurilor de COVID, ci și proporția persoanelor internate.

Alexandru Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că numărul zilnic de cazuri nu ar trebui să fie singurul criteriu care ar putea duce la închiderea şcolilor, ci proporţia persoanelor care au nevoie de îngrijiri în spital. 

"Dumneavostră aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă", a spus ministrul Alexandru Rafila. 

Acesta a spus că decizia privind modul de funcționare a școlilor "trebuie să țină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic".

"Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un algoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore - aş spune, şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta în mod repetat - în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100  sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil", a precizat ministrul Sănătăţii.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza