Războiul medicilor pe pacienţi, varianta de Cluj

Războiul medicilor pe pacienţi, varianta de Cluj
Doi medici de familie din Cluj se luptă pentru pacienţi. Unul oferă ecografii fără să aibă specializare în acest sens, altul recurge la intimidări şi ameninţări. Colegiul Medicilor Cluj i-a mustrat pe ambii, însă sfada continuă.

Durere de cap pentru pacienţii din comuna clujeană Căşeiu. Medicii de familie din localitate se ceartă şi recurg la şicane şi la ameninţări pentru a-şi păstra pacienţii.

"Doctorul Reştea face ecografii fără să aibă acest drept. Are mai multe sesizări făcute la poliţie şi la Colegiul Medicilor, care i-a spus să nu mai facă ecografii. Inclusiv pacienţii lui i-au făcut plângeri peste tot", a reclamat, la ZIUA de CLUJ, Aurel Maxim, soţul medicului Agnes Maxim, din Căşeiu.

Pe de altă parte, medicul acuzat, Sorin Reştea, susţine că şicanele soţului colegei sale se transformă în ameninţări, pentru că pacienţii doctoriţei Maxim îl preferă. Potrivit acestuia, în ultimii ani, doctoriţa Maxim ar fi pierdut 500 de pacienţi. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj, Ioan Mureşan, susţine că medicii de familie pot să facă ecografii. "Medicii au dreptul să facă ecografii dacă au competenţe. Medicul Reştea a prezentat o lucrare foarte interesantă referitoare la telemedicină, în cadrul Conferinţei Naţionale a Medicilor de Familie, prin care arăta sistemul pe care îl aplică - rezultatele ecografiei sunt citite, live, de un medic de la Spitalul din Dej", a arătat Mureşan.

Sorin Reştea susţine că nu eliberează buletine de analiză după efectuarea ecografiilor, prin urmare are dreptul de a se folosi de un aparat performant pentru depistarea unui diagnostic.

"Nu fac ecografii pe bani. Am achiziţionat un ecograf, iar ca medic de familie nu pot să-mi iau competenţe diverse. Pot, în schimb, să utilizez un aparat performant ca să pun diagnostic, care e verificat, apoi, de un medic specialist, de la spitalul din Dej", a explicat Reştea.

Colegiul Medicilor a transmis o adresă către medicul Reştea, încă din 2012 prin care i se solicita să întrerupă consultaţiile ecografice.

"Colegiul Medicilor i-a transmis medicului Reştea să nu mai efectueze ecografii până nu îşi completează studiile de ecografie. Domnul Reştea a răspuns că nu posedă aceste documente şi că nu mai efectuează aceste ecografii de la înştiinţarea de la Colegiului Medicilor", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, Aurel Bizo.

Pe de altă parte, şicanele dintre cei doi medici şi hărţuielile au determinat Colegiul Medicilor Cluj să-i sancţioneze pe ambii doctori din Căşeiu, încă de acum un an, pentru împiedicarea derulării actului medical, cu repercusiuni asupra pacienţilor. "Colegiul Medicilor şi-a făcut datoria. Ambii medici au primit mustrări. La toate sesizările referitoare la doctorul Reştea primite din partea pacienţilor i-am invitat în faţa Comisiei pentru a-şi susţine cauza, însă niciunul din cei doi reclamanţi nu s-a prezentat", a arătat Bizo.


Reştea susţine că hărţuirea este continuă şi că de vină e soţul doamnei Maxim, disperat că nevasta sa pierde pacienţi. "Hărţuielile continuă de acum trei ani, de când am venit aici. Înaintea mea din cauza soţului doamnei doctor au plecat patru medici de familie. Eu încă stau pe baricade. Mi-au făcut plângeri la poliţie, soţul doamnei mă agresează verbal, mă urmăreşte cu maşina, intimidează pacienţii care vor să se transfere la mine şi împiedică desfăşurarea actului medical. Lunar, la mine se transferă zeci de pacienţi. De la început, de când am venit aici, s-au transferat de la ea la mine 500 de oameni", arată Reştea.

Neînţelegerile dintre cei doi au început din 2010. Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Cluj, Agnes Eva Maxim are 2.047 de pacienţi, iar Sorin Cristian Reştea, 1.262.

Comenteaza