Răzvan Cherecheş, despre închiderea magazinelor la ora 18: Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni

Răzvan Cherecheş, despre închiderea magazinelor la ora 18: Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni

Măsura de a închide magazinele alimentare la ora 18 a stârnit reacţii contradictorii, iar mulţi oameni protestează împotriva acestor măsuri care, conform experţilor în sănătate publică, vor duce la răspândirea mai rapidă a virsului, nicidecum la stoparea acestuia. 

Consilieri sau foşti consilieri ai Ministerului Sănătăţii au atras atenţia asupra faptului măsura închiderii mai devreme a magazinelor e una absurdă şi nu doar că nu va contribui la oprirea pandemiei, ci va duce chiar la creşterea numărului de persoane infectate, iar prin ricoşeu şi pe cel al deceselor. Logica din spatele afirmaţiei lor este una simplă, transmite adevarul.ro. Oamenii vor fi în continuare nevoiţi să meargă la magazine pentru a-şi cumpăra alimente, însă vor avea mai puţin timp la dispoziţie. Asta înseamnă noi aglomeraţii, adică un cadru ideal pentru noul coronavirus de a se răspândi şi mai mult. 

Profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş, a atras atenţia că autorităţile s-au pripit atunci când au luat această decizie.  

„Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere. Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare.

Dacă se aplică restricţia orei, dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, a atenţionat Cherecheş. 

Răzvan Cherecheş nu este singura voce care atrage atenţia că, dacă se reduce numărul de ore în care populaţia are acces la supermarketuri, putem avea un rezultat de aglomerare şi posibil un efect exact opus, de "super-spreading”. 

Comenteaza