Foto Reabilitare medicală asistată de roboți la Spitalul de Recuperare din Cluj

Reabilitare medicală asistată de roboți la Spitalul de Recuperare din Cluj

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca a fost dotat cu sisteme robotizate de recuperare, care vin cu multe beneficii pentru pacienți.

În ultimii opt ani, Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca a beneficiat de investiții de peste 11 milioane de euro, bani din fonduri europene, dar și din bugetul județului, în cadrul unor proiecte care au vizat atât partea de infrastructură, cât și cea medicală.

În ceea ce privește partea de infrastructură, au fost deja reabilitate rețelele electrice, cele de fluide medicale, sistemul de ventilare și cel de detectare și semnalizare a incendiilor - investiție în valoare de 14.636.570,79 de lei, cu TVA inclus, care a fost finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

De asemenea, un alt proiect care se află în derulare, vizează eficiența energetică a spitalului prin care se vor efectua lucrări de anvelopare a clădirii, de instalare a unor panouri solare și fotovoltaice pentru creșterea eficienței electrice și a costurilor pentru spital, dotarea cu ventiloconvectoare care vor asigura confortul termic, precum și schimbarea corpurilor termice pentru blocul operator. Investiția are o valoare totală de 16.259.939,49 lei, cu TVA inclus, proiectul fiind depus spre finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Cel mai important proiect, însă, din punct de vedere medical, de care a beneficiat spitalul este dotarea cu aparatură și echipamente medicale de ultimă generație. Valoarea celor 25 de noi echipamente medicale și aparaturi robotice, achiziționate de forul administrativ județean prin Planul Național de Redresare și Reziliență, este de 10.010.800 lei, la care se adaugă TVA.

“Cel mai mare beneficiu este că aparatele sunt puse la dispoziția celor care nu își permit tratamente în alte părți,  clinici private. Sunt peste 11 milioane de euro investiți și iată că au dat rezultate. Doar anul trecut au fost peste 12.000 de pacienți internați și peste 36.000 de pacienți tratați în ambulatoriu“, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Recuperare medicală asistată de roboți la Spitalul de Recuperare din Cluj

În acest context, președintele CJ Cluj consideră că Guvernul ar trebui să regândească modul în care distribuie banii proveniți din asigurările de sănătate.

“Noi modernizăm aceste spitale, dar mulți pacienți sunt din alte județe și cred eu, ar trebui ca banii pentru asigurări medicale să urmeze pacientul, nu să rămână în acele județe. Un număr foarte mare de oameni, nu doar clujeni - aproape 40% din beneficiari sunt din alte județe, acesta este un semn de întrebare pentru Guvern, în ce măsură merită să investească în spitalele dintr-un județ sau într-un oraș care nu are pacienți pentru că toți vin în centrele universitare și mai degrabă să facem spitale regionale care sunt căutate. Investiția în sănătate trebuie să continue“, a adăugat Tișe.

Directorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, dr. Sanda Patrichi, spune că investițiile care s-au făcut în clinică au ridicat spitalul peste nivelul oricărui spital de profil recuperare medicală multidisplicinară din țară.

“În acest moment, sunt achiziționate și în curs de recepționare aparate medicale despre care noi medicii am auzit și am văzut la congresele de specialitate, am citit în literatura de specialitate, dar nu le-am avut, acum le avem. Dotarea acestui spital cu aceste echipamente este peste nivelul oricărui spital de profil recuperare medicală multidisplicinară din țară, indiferent că vorbim de cele private sau publice. Suntem, astfel, un spital la care orice cetățean are acces și la care calitatea serviciilor medicale este la cel mai înalt standard“,  a declarat dr. Sanda Patrichi.

Recuperare medicală asistată de roboți la Spitalul de Recuperare din Cluj

Noile echipamente vizează specialitatea de recuperare pe cardiologie, dar și cea de recuperare.

“Avem EKG-uri, holtere EKG și un ecograf 4D ultraperformant, care oferă detalii de mare certitudine. În ceea ce privește terapia de recuperare, ceea ce ne încântă și e un vis devenit realitate, sunt sistemele robotizate și cele care folosesc realitatea virtuală. Sunt patru sisteme robotizate care se adaptează la deficiențele pacienților și care asigură recuperarea mult-mult mai rapidă decât sistemele clasice“, a precizat Patrichi.

Aparatura medicală cu care a fost dotată clinica transpune spitalul în secolul XXI, spune șeful secției de Recuperare, conf. dr. Laszlo Irsay:

“A fost extrem de frustrant învățăm la cursuri, să mergem la conferințe și congrese și să vedem aceste aparate și să venim acasă plini de dorința de a ajuta bolnavii și să nu putem pentru că nu le aveam la îndemână. Aceste aparate ne transportă în acea realitatea existentă la nivel internațional. Sunt diferite tipuri de aparate care se utilizează, în funcție de stadiul evolutiv al bolii, aparatură staționară, pe șină sau mobilă. Avantajele sunt multe, cu aceste aparate putem stadializa boala, recuperarea este mult mai rapidă și mai funcțională, fiind personalizată în funcție de pacient”.

Recuperare medicală asistată de roboți la Spitalul de Recuperare din Cluj

Pacienții folosesc deja noile sisteme robotizate de recuperare care îi reînvață să meargă. 

”Acum 13 ani am căzut și am mai fost la recuperare dar... Acum s-a ivit această ocazie și cu aparatul acesta încep să capăt forță în picioare, sunt doar la început. Îmi dau o forță mai mare în picioare, mă ajută”, a spus Petrică, un pacient în vârstă de 45 de ani, care a început recuperarea cu Lokomat, un aparat destinat recuperării și reeducării mersului cu ajutorul unor orteze robotizate.

Recuperare medicală asistată de roboți la Spitalul de Recuperare din Cluj

La rândul său, Sebastian, un pacient care a suferit un AVC, a început, în urmă cu 10 zile, recuperarea motorie ajutat de Zero G, un sistem robotizat de susținere a greutății corporale, atașat la un cărucior motorizat care circulă de-a lugul unei șine suspendate.

Recuperare medicală asistată de roboți la Spitalul de Recuperare din Cluj

Iar pe un coridor al spitalului, un alt pacient exersează mersul, asistat de un terapeut și de Andago, un alt sistem robotizat pentru recuperare motorie cu care a fost dotat spitalul.

Recuperare medicală asistată de roboți la Spitalul de Recuperare din Cluj

 

Comenteaza