Rinita alergică - simptome, diagnostic și tratament

Rinita alergică - simptome, diagnostic și tratament

Senzațiile recurente de nas înfundat, ochi roșii sau gât inflamat sunt un semn clar că ar trebui să mergi la un consult ORL.

Dacă aceste simptome apar frecvent, șansele de a suferi de o rinită alergică sunt crescute. În funcție de recomandările medicului, va fi necesar să efectuați și alte teste de alergologie pentru a identifica cu exactitate tipul de alergen la care corpul tău reacționează.

Ce este mai exact rinita alergică?

Rinita alergică este o afecțiune ORL ce se manifestă ca o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale, declanșată în urma contactului cu anumiți agenți cu potențial alergenic. Mai exact, sistemul imunitar detectează aceste substanțe ca fiind dăunătoare pentru corp și începe o luptă împotriva lor. 

Rinita alergică este cea mai des întâlnită formă de alergie, afectând mai mult de 10% din populație și se poate manifesta în două forme: rinita sezonieră (reacție alergică care apare, în special, primăvara și toamna) și ritina asezonieră sau perenă (care se poate manifesta prin simptome atenuate, dar permanente).

Cum primești diagnosticul de rinită alergică?

Rinita alergică poate veni cu simptome ușoare sau violente, în funcție de persoană. Pentru a preveni apariția complicațiilor, este indicat să discuți cu un specialist ORL Cluj încă de la primele manifestări supărătoare. 

Acesta va realiza o examinare completă și, în funcție de diagnostic, va solicita câteva analize suplimentare, în colaborare cu un specialist în alergologie. Aici, se vor demara câteva teste cutanate: cantități mici din potențiali alergeni vor fi inserate în piele, urmărindu-se, apoi, declanșarea unei reacții alergice. Totodată, specialistul în alergologie va solicita și efectuarea unor analize de sânge pentru o mai bună diagnosticare a problemei. 

Tratament

Manifestările unei rinite alergice se pot ține sub control, în primul rând, prin evitarea, pe cât posibil, a contactului direct cu alergenii. 

Suplimentar, specialistul vă va putea prescrie un unui mix de medicamente și terapii, în funcție de gravitatea simptomelor. De cele mai multe ori, medicul ORL va recomanda administrarea de tratament medicamentos cu antihistaminice și decongestionante, utilizarea de picături pentru ochi și spray-uri cu corticosteroizi nazali.

Atunci când tratamentul medicamentos nu este suficient de eficient, este recomandat să apelezi la imunoterapie, o metodă ce crește toleranța corpului la anumiți alergeni prin injectarea periodică timp de 3-5 ani a unei cantități foarte mici din substanța la care acesta dezvoltă alergii. Este foarte eficientă în cazul reacțiilor alergice la polen, păr de animale sau praf.

Ai simptome de rinită alergică?

Centrul Medical Promedis Cluj vine în întâmpinarea nevoilor tale și îți pune la dispoziție asistență medicală la cele mai înalte standarde. Aici te bucuri de un diagnostic precis grație colectivului medical, ale cărui competențe sunt recunoscute atât în Cluj, cât și la nivel național.

Din echipa Promedis fac parte specialiști în ORL și Alergologie, specializați în diagnosticarea și tratarea corespunzătoare a rinitei alergice. Pe lângă serviciile medicale de excepție, oferim garanția unei bune comunicări cu pacientul, dar și a unei colaborări eficiente între cadrele medicale de diferite specializări în vederea unei diagnosticări prompte. 

Dacă te-ai confruntat deja cu primele manifestări ale unei rinite alergice, te poți adresa cu încredere specialiștilor Promedis Cluj.

Articol redactat de: SEO365.ro

 

 

Comenteaza