România solicită 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID, pentru 50% din populaţie

România solicită 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID, pentru 50% din populaţie

Toate statele încearcă în acest moment să-și asigure un număr cât mai mare de doze din viitorul vaccin anti-COVID, încercând să-și pună la adăpost populația de următoarele valuri ale pandemiei, deși încă nu există pe piață un vaccin viabil.

Deocamdată, numeroase variante sunt în faza de testare. Însă rezultatele par a fi promițătoare, iar Uniunea Europeană centralizează deja solicitările de vaccin. La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin aflate în lucru, iar 20 dintre acestea au intrat în faze avansate de testare.

Nelu Tătaru a anunţat în iunie că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID. Sâmbătă, ministrul sănătății a declarat că România a cerut Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. 

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul sănătăţii într-o conferință de presă.

El a precizat că în primul rând vor fi vaccinaţi cei care fac parte din categoriile cele mai expuse. „Acei lucrători care sunt personal medical, cei cu vârste extreme (copii şi bătrâni - n.r), cei care au comorbidităţi trebuie să beneficieze de acest vaccin”, a spus Nelu Tătaru. 

Ministrul Nelu Tătaru anticipează că din a doua jumătate a anului viitor, după ce capacitățile de producție vor crește, vaccinul va fi mai ușor de procurat.

Comenteaza