România a trecut de 10.000 de cazuri confirmate cu rujeolă. Peste 900 de cazuri noi, înregistrate în doar câteva zile/ Situația la Cluj

România a trecut de 10.000 de cazuri confirmate cu rujeolă. Peste 900 de cazuri noi, înregistrate în doar câteva zile/ Situația la Cluj

 Numărul cazurilor confirmate cu rujeolă a trecut de 10.000 în România, iar numărul deceselor a urcat la 12.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2024, s-au confirmat 10.607 cazuri de rujeolă.

În ultima săptămână, s-au înregistrat 912 cazuri noi şi un deces - un bărbat din Argeş în vârstă de 38 de ani, vaccinat antirujeolic cu o doză, având comorbidităţi infecţie HIV stadiu C3/SIDA în eşec imunologic şi virusologic.

De la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 12 decese din cauza rujeolei.

Cele 10.607 cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de judeţe şi în Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov - 1.718 şi Mureş - 1.097, precum şi în Bucureşti - 1.196.

În județul Cluj au fost confirmate până acum 238 de cazuri, din care 8 în ultima săptămână.

Rujeola - una dintre cele mai contagioase boli din lume

Potrivit sursei citate, orice persoană care nu este imună se poate infecta, erupţia cutanată proeminentă fiind cel mai vizibil simptom, iar cazurile grave pot include orbire, encefalită, diaree severă şi deshidratare asociată, infecţii ale urechii şi pneumonie.

Conform specialiştilor, copiii mici nevaccinaţi şi femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicaţii severe ale rujeolei. Infecţia cu rujeolă slăbeşte sistemul imunitar şi îl poate face "să uite" cum să se protejeze împotriva altor infecţii comune, lăsând mai ales copiii extrem de vulnerabili.

"Rujeola este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură modalitate de a proteja copiii de această boală potenţial periculoasă. Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea. Este vital ca toate ţările să fie pregătite să depisteze rapid şi să răspundă în timp util la focarele de rujeolă, care ar putea pune în pericol progresul către eliminarea acesteia", afirmă aceeaşi sursă.

În prezent, Regiunea OMS Europa se confruntă cu o creştere alarmantă a cazurilor de rujeolă. 58.114 cazuri de rujeolă au fost raportate de 41 dintre cele 53 de state membre ale regiunii, în anul 2023, cu o creştere de peste 60 de ori comparativ cu anul 2022 în care au fost raportate 942 de cazuri.

98% dintre aceste cazuri (57.111) au fost raportate de 10 ţări, printre care se află şi România.

"Creşterea cazurilor s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendinţă este de aşteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea", mai afirmă INSP.

Comenteaza