România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, chiar dacă jumătate din Europa a întrerupt-o

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, chiar dacă jumătate din Europa a întrerupt-o

România va continua vaccinarea cu Astra Zeneca, a anunțat, luni seara, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

Decizia ca România să continue vaccinarea cu serul Astra Zeneca a fost luată de către reprezentanţii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) în urma unei şedinţe extraordinare în care s-au analizat evenimentele la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

„În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european”, se arată într-un comunicat CNCAV.

Vaccinarea cu serul Astra Zeneca a fost întreruptă în mai multe țări europene, pe fondul cazurilor de reacții adverse și decese. Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia, Slovenia, Cipru, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria sau Letonia, fie au ales suspendare totală a vaccinării, fie doar cea cu loturile care au avut probleme. 

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

Doze din lotul care ridică suspiciuni în Italia și Austria au fost utilizate și în România. 77.000 de români au primit acest vaccin. Restul de 4.500 de doze a fost oprit temporar de la utilizare, până la o decizie la nivel european.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este așteptată marți să dea un aviz.

loading...
Comenteaza