România, în așteptarea valului 5. "Fiecare să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru"

România, în așteptarea valului 5. "Fiecare să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat, miercuri ca, în perspectiva valului 5 al pandemiei, generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă acasă un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii.

"Important este ca fiecare cetăţean să aibă o mică trusă la domiciliu care să facă posibilă monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru şi un termometru, care sunt utile să le avem la domiciliu", a spus ministrul Alexandru Rafila în conferinţa de presă în care a vorbit despre măsurile pe care le pregătește Ministerul Sănătății având în vedere iminența valului 5 al pandemiei.

Ministrul Sănătăţii a făcut un nou apel pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

"Continui să susţin şi eu şi toţi colegii mei, profesionişti din sistemul de sistemul de sănătate publică - vaccinarea previne formele severe şi decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, faţă de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă", a mai spus Rafila.

De asemenea, directorul Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, a avertizat că este posibil ca vârful valului 5 al pandemiei să fie atins mai repede decât cel din valul anterior.

"Primul val, cu tulpina clasică, a intrat tulpina alfa, am avut o perioadă de linişte până când în vară a intrat tulpina Delta, cu severitate crescută. Previziunile noastre arată că este posibil ca  maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, pot fi mai multe".

Comenteaza