S-a găsit „fântâna tinereții”! Tratament anti-îmbătrânire, bazat pe o genă identificată la centenari

S-a găsit „fântâna tinereții”! Tratament anti-îmbătrânire, bazat pe o genă identificată la centenari

Oamenii de știință spun că un tratament inovator anti-îmbătrânire poate da înapoi cu un deceniu ceasul „vârstei biologice” a inimii.

O genă anti-îmbătrânire care se regăsește în mod obișnuită la persoanele care trăiesc până la 100 de ani are capacitatea de a da înapoi cu 10 ani vârsta biologică a inimii umane, potrivit  unei echipe internaționale de cercetători din Regatul Unit și Italia. Oamenii de știință spun că pot transforma această mutație genetică într-un tratament care să ajute persoanele cu risc de boli de inimă.

O echipă de la universitatea din Bristol și MultiMedica Group, din Italia, a descoperit că adulții în vârstă cu longevitate excepțională poartă adesea gena mutantă sănătoasă BPIFB4, scrie 360medical.ro.

Acești oameni trăiesc în mod regulat până la 100 de ani, și locuiesc în așa-numitele „zone albastre”, care includ Sardinia, în Italia, Okinawa, în Japonia, și Loma Linda, în California, și mențin de obicei o sănătate bună a inimii pe tot parcursul vieții.

Oamenii de știință cred că gena BPIFB4 menține inima tânără, protejând-o împotriva bolilor legate de vârstă, cum ar fi insuficiența cardiacă.

Noul studiu a demonstrat că oamenii de știință sunt capabili să transfere această protecție și persoanelor care nu au gena, îmbunătățindu-le sănătatea cardiovasculară.

Rezultatele arată că administrarea unei singure gene mutante anti-îmbătrânire la șoareci de vârstă mijlocie a oprit degradarea funcției inimii. La șoarecii în vârstă, gena le-a „întinerit” inimile cu echivalentul uman a 10 ani!

„Funcția inimii și a vaselor de sânge este afectată pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, ritmul cu care apar aceste schimbări dăunătoare este diferit de la oameni”, spune liderul echipei Bristol, profesorul Paolo Madeddu, într-un comunicat al universității, publicat luni.

Potrivit acestuia, fumatul, alcoolul și viața sedentară fac ca ceasul îmbătrânirii să fie mai rapid, în timp ce mâncatul sănătos și exercițiile fizice întârzie îmbătrânirea inimii.

Potrivit cercetătorilor, a avea gene bune, moștenite de la părinți, poate ajuta de asemenea la menținerea tinereții și sănătății.

Tratamentul anti-îmbătrânire funcționează și asupra inimii umane

Cercetarea de trei ani a examinat, de asemenea, modul în care acest potențial tratament funcționează asupra oamenilor, folosind celule cardiace studiate  în laborator.

Cercetătorii de la MultiMedica Group, din Milano, au administrat acestor celule cardiace, gena care provenea de la adulți în vârstă cu antecedente de probleme cardiace severe. Autorii studiului au comparat apoi celulele cu cele ale pacienților sănătoși.

„Celulele pacienților vârstnici, în special cele care sprijină construirea de noi vase de sânge, cunoscute sub numele de pericite, s-au dovedit a fi mai puțin performante și mai îmbătrânite”, spune Monica Cattaneo primul autor al studiului și cercetător la MultiMedica Group.

Potrivit acesteia, prin adăugarea genei/proteinei longevității în eprubetă, s-a observat un proces de întinerire cardiacă: celulele cardiace ale pacienților vârstnici cu insuficiență cardiacă au reânceput să funcționeze corect, dovedindu-se a fi mai eficiente în construirea de noi vase de sânge.

Purtătorii acestor gene transmit protecția copiilor lor

Studiul mai arată că și copiii persoanelor centenare poartă gena BPIFB4, ceea ce înseamnă că se vor bucura și ei de o viață lungă și sănătoasă.

Cercetătorii spun că studiul lor este primul care demonstrează că această protecție este transferabilă persoanelor care nu poartă gena longevității.

Echipa de oameni de știință spune că pot exista și alte mutații genetice care oferă aceeași protecție sau chiar una mai mare împotriva îmbătrânirii, pe care nu au găsit-o încă. Deocamdată, echipa crede că această descoperire poate duce la noi tratamente care prelungesc durata de viață.

Comenteaza