Scandalul continuă: Ministrul Sănătăţii, sesizat încă de acum 3 ani în privinţa infecţiilor din spitale

Scandalul continuă: Ministrul Sănătăţii, sesizat încă de acum 3 ani în privinţa infecţiilor din spitale
Problemele din spitale, atât cele legate de raportarea infecţiilor nosocomiale, cât şi de calitatea dezinfectanţilor folosiţi, au ajuns în atenţia oficialilor din Sănătate încă de acum câţiva ani. Chiar şi de la Cluj au plecat sesizări către ministrul Sănătăţii.

Cei care s-au perindat în ultimii ani la conducerea Ministerului Sănătăţii nu pot invoca lipsa de informaţii în cazul dezinfectanţilor neconformi şi a infecţiilor intraspitaliceşti. Dovadă stă şi o interpelare din 2013 a deputatului Aurelia Cristea, adresată ministrului Sănătăţii de la acea vreme. Parlamentarul clujean a sesizat încă de acum trei ani problema infecţiilor intraspitaliceşti.

"După mai multe sesizări pe care le-am primit în cadrul audienţelor de la persoane care au fost pacienţi sau chiar de la cei din sistemul medical, am făcut o interpelare în care am solicitat să fie verificate modul în care sunt utilizate substanţele dezinfectante şi sterilizantul şi, de asemnea, să ia în calcul verificarea modului în care se face achiziţionarea biocidelor de către majoritatea unităţilor spitaliceşti, acestea neîndeplinind criteriile necesare", a explicat Aurelia Cristea. Chiar dacă au existat nemulţumiri legate de modul în care se achiziţionau dezinfectanţii în unităţile medicale clujeni, acestea nu erau prezentate într-un cadru formal, mai spune parlamentarul.

Răspunsurile primite de către deputatul clujean de la Ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolaescu, au citat mai mult baza legală, specificându-se faptul că nu au fost constatate mari nereguli. "Răspunsul la interpelare a fost, din păcate, aşa cum se obişnuieşte să se răspundă, ca să închidă subiectul în sensul în care a primit o întrebare şi a răspuns. Mi s-a spus că cei care se ocupă de avizarea biocidelor nu sunt ei, ci un alt serviciu - Comisia Naţională a Produselor Biocide - , că DSP Cluj a desfăşurat acţiuni tematice de control şi că nu sunt probleme deosebite în sensul acesta, că utilizarea e conformă cu legislaţia, iar numărul de infecţii este mic. Cu privire la calitatea biocidelor, nu a făcut nimeni nimic", a precizat Cristea pentru ziuadecj.ro.

În 2012, la Cluj s-au raportat 1.004 infecţii nosocomiale, în 2013 au fost 1.571, în timp ce în 2014 s-au raportat 1.169, iar anul trecut au fost înregistrate 1.256.

Reamintim, SRI a transmis, între 2011-2016, preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, 115 documente vizând infecţiile intraspitaliceşti şi doar 4 informări privind Hexi Pharma, către autorităţi locale din Cluj şi Vâlcea şi MS, potrivit Comisiei SRI.

Comenteaza