Scandalul de la spitalul din Câmpia Turzii. Precizări după ancheta administrativă

Scandalul de la spitalul din Câmpia Turzii. Precizări după ancheta administrativă

Primăria Câmpia Turzii a transmis un comunicat în care prezintă concluziile anchetei administrative demarate la Spitalul "Dr. Cornel IGNA", după informațiile apărute în presă privind modul în care se gestionează cazurile pacienților cu COVID-19 în spital.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"În ultima perioadă, Spitalul „Dr. Cornel IGNA” a fost intens mediatizat. În lumina acestor evenimente, vă prezentăm situația defapt din unitatea medicală a Municipiului Câmpia Turzii.

În primul rând, dorim să transmitem un mesaj clar către populație. Nu se pune problema ca activitatea medicală din Spital să fie afectată în vreun fel, să nu poată fi asigurate gărzile sau ca actul medical livrat să sufere deficiențe de calitate.

În ceea ce privește demisia unor medici din spital, într-o economie și societate funcțională, oamenii se angajează, demisionează, sunt înlocuiți. Nimeni nu este etern, nimeni nu este peren. Medicii care au ales să demisioneze sunt înlocuiți cu alți specialiști, așa cum este normal și firesc într-o societate fluctuantă.Pe de altă parte, în starea de urgență și în situație de pandemie, personalul medical ar trebui sa fie cel care acționează în linia întâi, fără a-și pune prioritar orgoliile la înaintare și fără a fi influențați de bârfele unor colegi binevoitori. Într-o astfel de pandemie lucrurile se întâmplă dinamic până se termină.

Spitalul „Dr. Cornel IGNA” nu este spital Covid-19, însă în pofida acestui fapt, toate circuitele, protocoalele și reglementările specifice protecției epidemiologice au fost respectate, dovadă stând rezultatele anchetei administrative întreprinsă în unitatea sanitară în ultimele două zile.

„S-au analizat pontajele, s-a constatat că s-a respectat normativul de personal în vigoare OMS nr. 1224/2010 -, personalul nu a fost suprasolicitat, respectiv numărul maxim de pacienți tratați pe Secția Medicină Internă în lunile octombrie și noiembrie nu a depășit un maxim de 27 de pacienți pe zi, la un număr de 40 de paturi.” – se arată în concluziile anchetei administrative.

Totodată, chiar dacă nu este spital Covid-19, pacienții pozitivi în necesitate de asistență medicală nu puteau fi lăsați fără aceasta, astfel că secția de Îngrijiri Paleative a fost pusă la dispoziția pacienților pozitivi, cu simptome.

„În contextul pandemiei de COVID-19, spitalul nostru nu este prevăzut în OMS nr. 555/2020, modificat și completat ulterior, ca fiind încadrat la spital faza I sau II sau spital suport COVID-19, motiv pentru care în cadrul camerelor de gardă s-au consultat urgențele medico-chirurgicale, respectiv și pacienți suspecți COVID-19, confirmați ulterior ca pozitivi, pacienți care din lipsă de locuri în spitalele covid sau suport covid, le-a fost refuzat transferul și astfel s-a temporizat izolarea în spitalul nostru, chiar și mai multe zile, până când s-a aprobat transferul în unitatea primitoare covid.”, se confirmă în concluziile anchetei administrative.

Demisia medicului, Lehel Csergo, nu produce efecte în ceea ce privește îngrijirea pacienților, întrucât medical se afla în concediu medical.

Pe de altă parte,  la secretariatul spitalului nu a fost înregistrată nicio altă demisie. Cât privește presupusele conflicte de muncă a angajaților, așa ceva nu a fost înregistrat nici la Federația Sanitas și nici la angajator.

Primăria Municipiului Câmpia Turzii își menține sprijinul față de spital și va continua investițiile pentru creșterea eficienței economice  și a actului medical livrat.

Spitalul „Dr. Cornel IGNA” a fost, întotdeauna, la dispoziția cetățenilor, iar acest lucru nu-l poate contesta nimeni. Unitatea medicală va continua eforturile de a salva vieți, în ciuda obstacolelor și a situației sociale pe care o trăim cu toții", se arată în comunicatul Primăriei Câmpia Turzii.

Reamintim că DSP Cluj a solicitat o anchetă administrativă la Spitalul Municipal din Câmpia Turzii după ce medicul Lehel Csergo, care a demisionat în 2 decembrie, a adus acuzații grave asupra modului în care spitalul gestionează situația pacienților infectați cu noul coronavirus (Detalii AICI).

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza