Schimbări privind vaccinul AstraZeneca. Au legătură cu vârsta persoanelor imunizate

Schimbări privind vaccinul AstraZeneca. Au legătură cu vârsta persoanelor imunizate
| Foto: CNBC.com

Coordonatorul campaniei de vaccinare dinRomânia îşi propune să crească sau să elimine de tot limita de vârstă pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță spune că toate datele vaccinului AstraZeneca recomandă creşterea limitei de vârstă. Mai ales acum, după ce au apărut informaţii suplimentare cu privire la eficacitatea lui la persoanele de peste 55 de ani. Gheorghiţă se gândeşte fie să crească limita la 65 de ani, fie să o elimine de tot.

În Marea Britanie, dozele AstraZeneca au fost administrate şi la persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Canada, de asemenea, a aprobat vaccinul pentru toată populaţia adultă, spunând că eficacitatea la cei peste 65 de ani este arătată de datele din afara testelor clinice.

Polonia a anunţat şi ea că ridică limita la 69 de ani. Ţări precum Franţa, Italia, Spania vor să elimine pragul fixat la 65 de ani. Chiar şi Merkel se gândeşte să facă acelaşi pas. Asta în condiţiile în care Germania e prima ţară care fixase limita de vârstă.

Pentru români, ridicarea limitei de vârstă va însemna că mai mulţi bătrâni vor avea acces la vaccin, în condiţiile în care dozele de vaccin Pfizer erau epuizate, iar pentru serul AstraZeneca nu se puteau înscrie. Până acum au fost folosite 130 de mii de doze de vaccin din cele 500 de mii pe care le-a primit România. În luna martie va fi livrată o nouă tranşă de 1.2 milioane de doze AstraZeneca.

loading...
Comenteaza