Se pregătește un vaccin împotriva COVID sub formă de spray nazal

Se pregătește un vaccin împotriva COVID sub formă de spray nazal

O echipă de cercetători finlandezi au dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19 sub formă de spray nazal, bazat pe tehnologia de transfer genic, iar în perioada următoare vor începe testele clinice.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Dezvoltatorii acestui tip de vaccin s-au asociat cu Universitatea din Helsinki şi Universitatea Finlanda de Est şi au anunţat luni lansarea companiei Rokote Laboratories Finland Ltd pentru activităţile de marketing şi de dezvoltare ale produsului, relatează Xinhua, citată de Agerpres.

Tehnologia de transfer genic utilizată a fost dezvoltată de grupul de cercetare al profesorului universitar Seppo Yla-Herttuala din Kuopio, Finlanda. Aceeaşi tehnologie a fost utilizată în mai multe studii clinice bazate pe terapia genică pentru tratarea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Profesorul Yla-Herttuala a declarat pentru Xinhua că unele state au abordat cercetătorii cu idei de finanţare care ar putea asigura opţiuni de primă utilizare.

"Deşi pentru Uniunea Europeană (UE) este necesară acceptarea de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), produsul ar putea fi autorizat în mod independent pentru utilizare în afara UE, înainte de autorizarea EMA", a declarat Yla-Herttuala.

Rezultatele preliminare demonstrează că vaccinul a avut rezultate bune în studiile pe animale, iar testele clinice pe subiecţi umani vor începe în câteva luni, potrivit comunicatului de presă emis de companie.

Vaccinul finlandez sub formă de spray nazal ia deja în considerare și tulpinile descoperite iniţial în Africa de Sud, Brazilia şi Marea Britanie.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza